Neoweb.nl

Greenpeace tegen kolencentrales

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Greenpeace tegen kolencentrales
« on: July 19, 2004, 10:33:54 AM »
Greenpeace blokkeert kolentoevoer centrale

bron: nu.nl

GEERTRUIDENBERG - Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben maandagochtend transportbanden voor de aanvoer van kolen naar de Amercentrale in Geertruidenberg geblokkeerd. Ze demonstreren daarmee tegen de uitstoot van kooldioxide die vrijkomt bij de opwekking van energie in kolencentrales.

Greenpeace wil dat de eigenaar van de energiecentrale, Essent, de kolencentrale zo snel mogelijk sluit. "Het bedrijf moet in plaats daarvan meer in groene energie investeren", aldus een woordvoerster. Dertien actievoerders hebben zich aan twee van de transportbanden vastgeketend.

"Het gaat om de banden die de kolen van het bedrijfsterrein naar de centrale vervoeren", aldus de woordvoerster. "In de centrale heeft Essent ook nog een dagvoorraad kolen liggen zodat ze voorlopig nog vooruit kunnen. Maar als die voorraad op is, moet het bedrijf overschakelen op gas. Die brandstof is al een stuk schoner dan kolen. Ons streven is dan ook om hier net zo lang te blijven zitten totdat de centrale op gas moet overschakelen."

Greenpeace demonstreerde zondagavond in Amsterdam ook al tegen kolengestookte centrales. De organisatie projecteerde de film 'The day after tomorrow' op de schoorsteen van de Hemwegcentrale in de hoofdstad. De film gaat over een extreme klimaatsverandering, waarbij de wereld binnen een paar dagen volledig bevriest.