Neoweb.nl

'Regenwoud kan veranderen in savanne'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
'Regenwoud kan veranderen in savanne'
« on: January 01, 2007, 10:51:44 AM »
'Regenwoud kan veranderen in savanne'

bron:nu.nl

SYDNEY - Het broeikaseffect kan het regenwoud van de Amazonne binnen een eeuw veranderen in een grasachtige savanne. Een Braziliaanse meteoroloog waarschuwde zondag in de Australische krant The Sydney Morning Herald dat hogere temperaturen en grotere droogte het einde van het regenwoud kunnen betekenen.

In het slechtste geval zouden de temperaturen voor het einde van de eeuw 5 tot 8 graden kunnen stijgen, terwijl de neerslag met 20 procent kan afnemen, zei Jose Antonio Marengo. Wanneer de opwarming van de aarde een halt kan worden toegeroepen, zou de temperatuur nog altijd 5 graden kunnen stijgen. "Maar dan komt het regenwoud niet op het punt van totale ineenstorting."

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Re: 'Regenwoud kan veranderen in savanne'
« Reply #1 on: May 17, 2007, 10:25:12 AM »
Er is ook nog een ander probleem dat bij het oerwoud een rol speelt.
Veelal wordt een stuk oerwoud gekapt door arme boertjes, dan wordt er een jaar of 2 of 3 heel intensief op verbouwd tot de grond 'leeg' is en daarna komt het stuk grond braak te liggen en veranderd in savanne, steppen of woestijn.
In die landen zou veel meer gebruik gemaakt moeten worden van kunstmest en irrigatie, maar dat is te duur! Waarom? Omdat wij niet meer voor ons kattevoer willen betalen. Omdat datzelfde kattevoer vlees bevat, dat met goedkope mais uit dat soort landen wordt gehaald.
Ook onze thee, koffie, rijst, bananen, fruit, teak etc. wordt op die manier verbouwt.
Het is voor een boer te duur om kunstmest aan te schaffen. Voor hem is het makkelijker en goedkoper om een stukje regenwoud plat te branden.

De oplossing van oerwoudkap zit dus bij ons Westerse consumenten. Koop Max Havelaar producten, koop FSC-hout, koop streekproducten uit je eigen regio. Stop met het importeren van goederen en voedsel dat we hier zelf ook kunnen maken/verbouwen.

En wellicht een tip voor milieuorganisaties. Help die boeren daar om landbouwgrond opnieuw te gebruiken. Door irrigatie en kunstmest. Door betere machines etc.

Ook dit probleem is net zoals het milieu alleen mogelijk als we er allemaal achter staan. En je ziet dat de wereld nu eindelijk inziet dat we wat aan het milieu moeten doen. Laten we op die wijze ook dat soort problemen aanpakken. Samen staan we sterk!