Neoweb.nl

3D geluid uit normale Stereo Speakers / 3D Audio

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
3D geluid uit normale Stereo Speakers / 3D Audio
« on: November 15, 2010, 01:36:32 PM »
Hoogleraar ontwikkelt methode om 3d-geluid af te spelen via stereospeakers

Een Amerikaanse hoogleraar heeft een methode ontwikkeld waarmee 3d-geluid via een systeem van twee speakers kan worden afgespeeld. Het systeem zou beter werken dan surround-geluid en werkt via een filter om overspraak te voorkomen.

De techniek werkt doordat de hoogleraar van de Princeton University, Edgar Choueiri, de overspraak uit het stereogeluid filtert door middel van zijn eigen systeem. Het filter, Band-Assembled Crosstalk Cancellation Hierarchy (BACCH) voorkomt dat het linkeroor geluid van het rechterkanaal hoort, terwijl het rechteroor het geluid van het linkerkanaal niet opvangt. Dat moet ervoor zorgen dat het menselijk brein niet in de war raakt doordat beide oren geluid van beide kanalen opvangen.

Door het tegengaan van overspraak kunnen 3d-effecten in speciale opnames gehoord worden en klinken ook bestaande stereo-opnames beter, claimt Cnet. Met speciale audio-opnames claimt Choueiri dat hij het effect kan creƫren dat een vlieg de persoon nadert en rond het hoofd zoemt. Dat kan niet met surround-geluid, omdat dat geluid altijd door de boxen komt en dus niet echt in 3d zou zijn.

De hoogleraar ontwikkelde voor zijn 3D3A-project drie varianten op BACCH, in oplopende mate van personalisering: eentje is algemeen en kan altijd gebruikt worden, eentje is aangepast op de ruimte tussen de speakers en de afstand tot de toehoorder, de derde kan volledig worden afgestemd op de persoon en de hifi-set.

Het is onduidelijk of en hoe Choueiri zijn systeem, Pure Stereo, commercieel gaat exploiteren. Het zou volgens Cnet voor het eerst zijn dat een wijze om overspraak te filteren tot een beter geluid leidt. Het systeem zou ook werken op bestaande stereo-opnamen.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.princeton.edu/3D3A/
http://news.cnet.com/8301-13645_3-20022412-47.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Overspraak