Neoweb.nl

Geen Wit Licht, maar Oorlogswinter naar Oscars

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Geen Wit Licht, maar Oorlogswinter naar Oscars
« on: October 15, 2009, 10:19:23 AM »
Oorlogswinter naar Oscars
Nederland stuurt toch een andere film naar de Oscarverkiezing dan de selectiecommissie van plan was.

De commissie koos aanvankelijk voor The Silent Army, met Marco Borsato in de hoofdrol. Die film is een afgeleide versie van Wit Licht en de organisatie in Amerika heeft de Nederlandse inzenders inmiddels laten weten dat alleen originele producties welkom zijn.
De Nederlandse organisatie (Holland Film) stuurt daarom nu Oorlogswinter in, liet een woordvoerder woensdag weten.

De Nederlandse inzending naar de Oscars kent dit jaar een rommelig karakter. Toen Holland Film de aanvankelijke keus bekendmaakte, waarschuwden diverse mensen in de filmbranche al dat The Silent Army zou worden afgekeurd.
Holland Film zocht de zaak uit en besloot toch door te zetten. Nu moet de organisatie op haar schreden terugkeren, omdat de Oscarcommissie (Academy of Motion Pictures and Sciences) de hermontage van Wit Licht niet accepteert.

De kwestie werd uitgebreid uitgemeten in de pers. Volgens Holland Film heeft dat tot gevolg gehad dat de filmkenners in Los Angeles ''met een vergrootglas en extra precisie'' naar de Nederlandse inzending hebben gekeken.

Daarom regelde de organisatie dat Nederland een tweede film ''in de wachtstand'' mocht zetten. Dat werd Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven. Die rolprent zal nu meedingen naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
''Holland Film zal in samenwerking met partijen tot de opstelling van een nieuw reglement komen teneinde herhaling van de gang van zaken rond de inzending van The Silent Army te voorkomen'', aldus de woordvoerder woensdag.

Oorlogswinter is een film uit 2008, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. De film speelt zich af in een dorp op de Veluwe, in de koude Hongerwinter (1944-1945). Michiel van Beusekom, een rol van Martijn Lakemeier, is de 14-jarige zoon van de burgemeester.
Die probeert diplomatiek met de Duitsers om te gaan om de ellende voor zijn dorp te beperken. Michiel vindt dat slap en wil in het verzet.

Bron: nu.nl
« Last Edit: October 15, 2009, 10:21:44 AM by mjkamminga »