Neoweb.nl

NOBELPRIJS KLASSIEKE MUZIEK NAAR MICHAEL GIELEN

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
NOBELPRIJS KLASSIEKE MUZIEK NAAR MICHAEL GIELEN
« on: March 01, 2010, 05:06:12 PM »
De Oostenrijkse dirigent en componist Michael Gielen krijgt de Ernst von Siemens Musikpreis. Over subsidie hoeft Gielen zich dus niet meer druk te maken, want aan de prijs is een geldbedrag van maar liefst 200.000 euro verbonden.
Michael Gielen heeft een lange en veelzijdige carrière achter de rug. Hij begon zijn muzikale loopbaan als pianist en was als dirigent verbonden aan een aantal symfonie-orkesten. Hij was ook nog een tijdje operadirigent van de Nederlandse Opera (1973-1975).
Hij werd geboren in Dresden, maar emigreerde in 1940 met zijn ouders naar Argentinië. Hij kwam uit een zeer muzikale familie – zijn vader was operadirigent, zijn moeder zangeres – en talrijke componisten en musici kwamen bij de familie Gielen over de vloer.
In de jaren vijftig keerde Gielen terug naar Europa, waar hij zijn dirigentenloopbaan begon als assistent-dirigent bij de Weense Staatsopera. Hij dirigeerde verschillende première. Onder meer van Die Soldaten van Bernd Alois Zimmermann [volgend seizoen in de reprise bij de Nederlandse Opera] .

De Siemens Muziekprijs die ook wel de 'Nobelprijs van de klassieke muziek' wordt genoemd, wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor het internationale muziekleven. Eerdere winnaars waren Benjamin Britten, Olivier Messiaen, György Ligeti, Claudio Abbado, Helmut Lachenmann en Daniel Barenboim.

Bron: Radio 4.nl