Neoweb.nl

Patent op filmscript aangevraagd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Patent op filmscript aangevraagd
« on: November 07, 2005, 09:26:01 PM »

Patent op filmscript aangevraagd

Bron: The Register & Tweakers.net

De Amerikaanse uitvinder Andrew Knight wil proberen om een filmscript niet met copyright, maar met patentwetgeving te beschermen. Het Amerikaanse patentbureau maakte vorige week bekend dat Knight al in november 2003 patent op het concept van een door hem geschreven verhaal heeft aangevraagd. Het desbetreffende script vertelt het verhaal van een jongen die zo in spanning zit over zijn aanmelding bij een universiteit, dat hij wenst dat hij slaapt tot de toelating bevestigd wordt. Als hij na dertig jaar weer wakker wordt - de brief werd wat vertraagd door een foutje van de post - ontdekt hij langzamerhand dat de mensen uit zijn omgeving niks van zijn 'slaap' hebben gemerkt.

Om de rechten ook voor bewerkte versies van het verhaal te laten gelden, heeft Knight niet het script zelf gedeponeerd, maar een in abstracte termen gestelde synopsis. Die beschrijft 'het proces van het vertellen van een verhaal [waarin] een karakter tenminste één van de volgende zaken wenst: (a) het in slaap blijven tot een bepaald feit zich voordoet en (b) om te vergeten of niet bij machte te zijn zich te herinneren wat er gebeurt tot een bepaald feit zich voordoet' enzovoorts.

Tot nu toe werd de uitwerking van een idee met copyright beschermd. De toepassing van patenten zou een enorme koerswijziging voor de entertainmentindustrie kunnen betekenen, en er wordt dan ook al een tijd gediscussieerd over de mogelijkheid om een verhaal te patenteren. Een artikel in de Journal of the Patent and Trademark Office Society stelde al dat er genoeg jurisprudentie is om verhaallijnen hetzelfde te behandelen als bijvoorbeeld software, en diverse wetenschappers zijn van mening zijn dat vrijwel elk gedachtengoed patenteerbaar zou kunnen zijn. Voor de verlening van een patent moet er wel voldaan worden aan eisen inzake bruikbaarheid, vernieuwing en non-obviousness: een concept mag niet te veel voor de hand liggen. Volgens Knight zijn de eerste twee criteria geen probleem. Het non-obviousness-criterium zou ook eenvoudig haalbaar zijn, maar werpt wel de nodige obstakels op voor de bruikbaarheid van het patent: de geschiedenis laat zien dat kleine variaties op een thema een veelvoud aan verschillende verhalen kunnen opleveren, die allemaal onder hetzelfde patent zouden moeten vallen.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Patent op filmscript aangevraagd
« Reply #1 on: November 08, 2005, 10:28:03 AM »
hier mijn idee:

verhaal begint, verhaal eindigt

of

verhaal krijgt vervolg of een precual ;)