Neoweb.nl

Nanotubes kunnen beschadigde elektronica repareren

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Nanotubes kunnen beschadigde elektronica repareren
« on: September 19, 2009, 10:54:27 AM »
Nanotubes kunnen beschadigde elektronica repareren

Onderzoekers zijn erin geslaagd kleine capsules gevuld met koolstof-nanobuizen te produceren die ingezet kunnen worden om elektronica te repareren. De nanobuizen kunnen de elektrische geleiding van beschadigde elektronica herstellen.

Het team van de Amerikaanse universiteiten van Illinois en North Carolina ontwikkelde microcapsules die onder invloed van mechanische stress kunnen scheuren. In de kleine bolletjes, die gemiddeld een diameter van 280 tot 350 micrometer hadden, bevond zich een organische oplossing met daarin koolstof-nanobuisjes. Deze zogenoemde singlewalled carbon nanotubes, kortweg swnt's, zijn van nature elektrisch geleidend. De wetenschappers onderzochten hoe de swnt's reageren op elektrische velden door twee elektroden in de oplossing met nanobuizen te hangen en een spanning aan te brengen.

Onder een spanning van 50V tot -50V bleken de nanobuizen naar de elektrodes te migreren en na verloop van tijd waren genoeg swnt's bij de elektrodes aangekomen om een gat tussen die elektrodes van 100 tot 150 micrometer te overbruggen. De onderzoekers denken dat dit fenomeen ingezet kan worden om elektronica te voorzien van microcapsules gevuld met nanobuizen die eventuele beschadigingen kunnen repareren. Zo zouden contactpunten of breuken in een printspoor gerepareerd kunnen worden. Eventueel zou extra elektronica ingezet kunnen worden om een spanningsveld bij de beschadiging aan te brengen om zo het 'helen' te bespoedigen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.technologyreview.com/computing/23413/?a=f