Neoweb.nl

Schotse wetenschappers gaan nanotechnologie inzetten voor beeldsensors

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Schotse wetenschappers gaan nanotechnologie inzetten voor beeldsensors
Schotse wetenschappers hebben een beurs van iets meer dan een half miljoen euro gekregen voor de verbetering van de kwaliteit van beeldsensors. De wetenschappers gaan hiervoor nanotechnologie inzetten.

Het onderzoeksteam, dat onder leiding staat van de hoogleraren David Cumming en Tim Drysdale van de University of Glasgow, hoopt een manier te vinden om de dunne metalen film van cmos-beeldsensors te voorzien van patronen van smalle nanostructuren. Hierdoor wordt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor volgens de onderzoekers verhoogd. Ook zal worden bekeken of de frequentie van de resonerende plasmons in de metalen film overeenstemming gebracht kan worden met die van bepaalde kleuren. Het onderscheidend vermogen van beeldsensors om kleur waar te nemen zou hierdoor omhoog gaan. De beeldsensors kunnen worden ingezet voor gebruik in onder meer fotocamera's, tv's, medische sensors en spectrometers.

Voor het project wordt in totaal 489.234 Britse pond, omgerekend ongeveer 509.000 euro, uitgetrokken en de verwachting is dat de looptijd van het onderzoeksproject drie en een half jaar zal bedragen. De beurs is afkomstig van de Engineering & Physicial Sciences Research Council, terwijl ook Sharp Laboratories Europe en Oxford University een duit in het zakje hebben gedaan. Tussen 2005 en 2008 kreeg Cumming ook al een grant van 305.000 pond voor 'Extreme sensitivity by engineering plasmon resonance sensors'.

Er zijn meer kapers op de kust voor het gebruik van nanotechnologie in combinatie met beeldsensors. Zo kondigde Planet82, een Zuid-Koreaanse ontwikkelaar van nanotechnologie, al in maart 2006 een extreem lichtgevoelige beeldsensor aan van het type smpd. Hierin werd nanotechnologie gebruik om meerdere elektronen te genereren in de cmos-beeldsensor bij ontvangst van slechts een enkele lichtdeeltje.


bron: Tweakers.net

zie ook:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7807980.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmons
http://gow.epsrc.ac.uk/ViewGrant.aspx?GrantRef=EP/G008329/1
http://techon.nikkeibp.co.jp/article/HONSHI/20061117/123843/