Neoweb.nl

Supersnel oplaadbare batterij komt eraan

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.158
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Supersnel oplaadbare batterij komt eraan
« on: August 02, 2011, 03:59:09 PM »
Supersnel oplaadbare batterij komt eraan
UTRECHT - In een paar seconden je mobiele telefoon of je elektrische auto opladen. Als het aan een onderzoeksteam in Australië ligt is dat binnenkort mogelijk.

De onderzoekers van de Monash Universiteit van Melbourne werken met grafeen, een materiaal gemaakt van koolstof dat slechts één atoom dik is. Doordat het zo dun is krijgt grafeen allerlei uitzonderlijke eigenschappen. Zo is het tot tweehonderd keer zo sterk als staal en geleidt het elektriciteit bijzonder goed.

Potloden
Het probleem met grafeen is echter dat het deze eigenschappen alleen heeft als de laag precies één atoom dik is, maar dat een enkele laag niet bruikbaar is in nieuwe producten. Zodra wetenschappers er grotere structuren van proberen te maken door de lagen op elkaar te stapelen binden de lagen aan elkaar en vormt het tot grafiet, het materiaal dat in potloden zit.

Grafeen-gel
Het Australische onderzoeksteam ging daarom op zoek naar een manier om te voorkomen dat de verschillende lagen grafeen aan elkaar binden. Ze vonden de oplossing voor het probleem in water. Het water zorgt ervoor dat de lagen grafeen elkaar afstoten, waardoor ze niet aan elkaar binden. Zo ontstaat een gel die onder andere gebruikt kan worden in een nieuwe generatie batterijen.

Voordelen
De batterijen die met behulp van de gel worden gemaakt zijn niet alleen in een kwestie van seconden op te laden, maar gaan ook nog veel langer mee.
Een ander bijkomend voordeel is dat de gel gemaakt wordt van koolstof en water, twee gemakkelijk verkrijgbare en niet-giftige grondstoffen. Dit in tegenstelling tot lithium dat nu in de meeste batterijen wordt gebruikt.

bron:nu.nl