Neoweb.nl

België: Federale regering richt Ideeënfonds op

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
België: Federale regering richt Ideeënfonds op
« on: April 19, 2005, 09:26:44 AM »
Federale regering richt Ideeënfonds op

bron: gazet van Antwerpen

De federale overheid richt een Ideeënfonds op dat een spoorslag moet geven aan de innovatie van de economie en het wetenschapsbeleid in functie van tewerkstelling.
Het fonds wordt in samenwerking met de gewesten gespijsd met een bedrag van 500 miljoen euro. Dat kondigde vice-premier en minister van Begroting Johan Vande Lanotte maandagavond aan na afloop van de vergadering over de begrotingscontrole.

Vande Lanotte beschouwt het Ideeënfonds als een tweede instrument na het Zilverfonds, dat eerder werd opgericht om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Het nieuwe fonds komt er omdat vastgesteld wordt dat de Belgische economie onvoldoende investeert in nieuwe materialen en producten in functie van tewerkstelling.
Het Ideeënfonds krijgt een financiering ter waarde van 500 miljoen euro, waarvan 150 miljoen euro afkomstig zal zijn van de verkoop van Belgacom-aandelen. De Belgische staat heeft nu meer aandelen dan nodig, maar zal na de operatie haar meerderheidsaandeel in Belgacom behouden, zo benadrukt het kabinet van de minister.
De overige 350 miljoen euro moet komen van de gewesten en de gemeenschappen. Ook de privé-sector draagt bij. Volgens Vande Lanotte is de oprichting van het Fonds doorgepraat met de gewesten en zijn die principieel akkoord om een financiële bijdrage te leveren.
Het fonds krijgt drie vennootschappen, voor elk gewest één, en wordt voorgezeten door twee mensen die de link tussen de wetenschappelijke en de bedrijfswereld kunnen maken. Aan Vlaamse kant wordt de voorzitter voormalig spoorbaas Karel Vinck, die nu voorzitter van de Vlaamse Wetenschapsraad is. De naam van de voorzitter aan Waalse kant is nog niet bekend.

Is er zoiets dergelijks ook al in Nederland?