Neoweb.nl

dumpen van vis in Middelandse Zee kan leiden tot exotische ziekten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
'Exotische ziekten bedreigen Middellandse Zee'  
Door het gebruik van vis als voedsel voor tonijnen bij visserijen rond de Middellandse Zee, dreigen er exotische ziekten uit te breken.
Dat heeft de Europese tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag bekend gemaakt. De milieu-organisatie roept de Europese visserijen dan ook op om te stoppen met het massaal dumpen van dode vis in de Middellandse Zee om de daar levende tonijnen te voeren.

Volgens het WNF koopt de Europese tonijnindustrie jaarlijks meer dan 200.000 ton veelal bevroren en onbewerkte vis uit de Noord-Atlantische landen, West Afrika en Zuid Amerika in. Een groot deel hiervan wordt in de Middellandse Zee gestort, met als gevolg het uitbreken van exotische virussen. Dat risico zou nog eens worden versterkt, doordat het dumpen van de vissen veelal op een beperkt aantal vaste plekken gebeurt.

Sushi
De tonijnen die in de Middellandse Zee zijn gevangen, worden massaal versleept naar Japan, waar ze eindigen in populaire gerechten als sushi. Ruim 90 procent van de Europese tonijnexport is bestemd voor Japan; het land is dan ook niet voor niets 's werelds grootste consument van verse bevroren tonijn.

De meeste tonijnvisserijen zijn in het zuidoosten van Spanje te vinden, maar ook Malta en Italië zijn op dit gebied grootmachten. Buiten het EU-blok bevinden dergelijke bedrijven zich verder veel in Turkije en Kroatië. Alleen al in de Spaanse regio Murcia wordt jaarlijks 56,000 ton aan lokvissen gestort. Het gaat dan om een kuststrook van pakweg 170 kilometer lang.

De vissen die worden gebruikt als lokvoer, zijn meestal kleinere soorten die zelf niet in de Middellandse Zee voorkomen, zoals haring. Volgens een studie is er tussen de 15 en 25 kilo aan lokvissen nodig om slechts één kilo tonijn te produceren.

Verbod
Het WNF heeft de Europese Commissie verzocht om een verbod in te stellen op het voeren van vis die niet uit de Middellandse Zee afkomstig is. In plaats daarvan zouden de bedrijven moeten overstappen op bolletjesaas. De Commissie heeft toegezegd het voorstel te zullen bestuderen, en zal gegevens opvragen bij de visserijen.

Een Commissielid vertelde tegenover persbureau Reuters dat de Europese Commissie gevoelig is voor de argumenten van het Wereld Natuur Fonds. "We zullen zeker met de tonijnvisserij gaan praten, en kijken wat we hiertegen kunnen ondernemen."

Bronnen: Reuters, WWF, Planet.nl