Neoweb.nl

Forensische politieseries helpen criminelen

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
Forensische politieseries helpen criminelen
« on: September 07, 2005, 10:25:28 PM »
Forensische politieseries helpen criminelen

bron:nu.nl

LONDEN - Politieseries zoals CSI waarin forensische wetenschappers aan het werk te zien zijn, baten criminelen. Dat meldde het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist woensdag.

Niet alleen krijgen de criminelen gedetailleerde inzichten in politiespeurwerk en manieren om de politie te ontlopen, maar de series leiden er ook toe dat jury's te hoge verwachtingen hebben van wetenschappelijke getuigen.

Juryleden die CSI bekijken geloven dat dergelijke filmscenario's, waarin de wetenschappers altijd gelijk hebben, realistisch zijn, zo citeerde het blad de forensische sedimentoloog Peter Bull van de Oxford Universiteit. Jim Fraser van het Centrum voor Forensische Studies van de Schotse Universiteit van Strathclyde onderschrijft deze theorie. De oversimplificatie in de series wekken volgens hem te hoge verwachtingen.

CSI en andere series geven criminelen waardevolle tips. "Mensen zijn forensisch bewust", zegt Guy Rutty van de afdeling Forensische Pathologie van de Universiteit van Leicester. Dieven gaan tegenwoordig niet meer zonder handschoenen op pad en verkrachters gebruiken een condoom om geen DNA-sporen achter te laten. Er zijn zelfs autokrakers die willekeurige sigarettenpeuken in auto's achterlaten om de politie op het verkeerde spoor te zetten.