Neoweb.nl

Houdt wetenschap van het web

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Houdt wetenschap van het web
« on: December 01, 2005, 10:02:09 AM »
'Houdt wetenschap van het web'
 
bron:planet.nl
 
(P7) De vooraanstaande Engelse wetenschappelijke instelling Royal Society waarschuwt dat het wijdverbreid publiceren van wetenschappelijke artikelen op internet de toekomst van de wetenschap kan schaden.
In plaats van de wetenschap te bevorderen, kan het vrij op internet beschikbaar zijn van wetenschappelijk materiaal haar juist schaden. Dat stelt de Engelse Royal Society in een openbaar discussiedocument waarin ze geldschieters en uitgevers oproept om niet overhaast nieuwe internetinitiatieven en –uitgeefmodellen op het gebied van wetenschap te omarmen.

Open acces-model
De Royal Society vreest dat papieren wetenschappelijke tijdschriften deels zullen verdwijnen als artikelen gratis op internet beschikbaar worden gesteld volgens het zogeheten 'open acces'-model. Daarbij publiceren wetenschappers hun artikelen in het publieke domein, waardoor behalve wetenschappers ook burgers, bedrijven en andere belangstellenden via internet direct toegang hebben tot de documenten.

Momenteel ontvangen uitgevers van wetenschappelijke werken vergoedingen voor het drukken, archiveren en uitgeven van wetenschappelijk materiaal. Als gratis toegankelijke internetsites die functie overnemen, dreigen eerst de non-profit organisaties ten onder te gaan. Bovendien zouden wetenschappers in armere landen waar internettoegang geen gegeven is, buitengesloten raken bij wetenschappelijke discussies.

Vraagtekens bij open digitale archieven
Met haar open brief reageert de Royal Society op een rapport van de lobbygroep Research Councils UK, dat stelt dat snel grote hoeveelheden wetenschappelijk materiaal volledig via het web ontsloten moeten worden. De Royal Society stelt vraagtekens bij open digitale archieven, bijvoorbeeld het behoud en de toegankelijkheid van de archieven op lange termijn. Daarover bestaat geen zekerheid en kan niemand garanties afgeven.

Stevan Harnad, voorstander van het 'open acces'-model, stelt in een uitvoerig betoog dat de Royal Society zich nog jaren moet schamen voor haar conservatieve opstelling. Ze zou zich laten leiden door lobbyisten van commerciële uitgeverijen en zich bovendien slecht verdiept hebben in open access. Harnad stelt dat de internetontsluiting een aanvulling is op de papieren publicaties, geen vervanging.
 

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re: Houdt wetenschap van het web
« Reply #1 on: December 02, 2005, 10:20:33 AM »
dit ruikt inderdaad naar een 'lobby' voor duurbetaalde uitgevers.