Neoweb.nl

Agbot laat boeren vanuit huis werken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Agbot laat boeren vanuit huis werken
« on: November 07, 2006, 09:12:39 AM »
Agbot laat boeren vanuit huis werken
 
bron:nu.nl
 
Een door zonne-energie aangedreven robot die onkruid verwoest moet het gebruik van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen doen dalen.
De autonome agrarische robot – genaamd AgBot – is ontwikkeld door ingenieurs van de Universiteit van Illinois. Het apparaat gebruikt camera’s en software gericht op visuele waarneming om het onkruid op te sporen. Vervolgens wordt het bij de wortel afgeknipt en een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel, genoeg voor een individuele plant, wordt afgescheiden.

Drinkwater
Op deze manier hebben boeren minder bestrijdingsmiddelen nodig en komen er ook minder pesticiden in het milieu terecht. Door intensief gebruik heeft water en wind vrij spel op de middelen en komt het op totaal ongewenste plekken zoals in het drinkwater terecht.

Volgens de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) worden er alleen al in de Verenigde Staten meer dan een half miljard kilo aan pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen gebruikt. Boeren gooien bestrijdingsmiddelen tegen onkruid vaker over complete landerijen, zonder onderscheid te maken tussen landbouwproducten en onkruid. De middelen worden door wind en water meegenomen en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.

Robot
Hong Young Jeon en Nathanael Gingrich van de Universiteit van Illinois besloten om het probleem aan te pakken. Met behulp van de agrarisch ingenieur Lei Tian ontworpen ze de robot van 2,5 meter lang en 30 centimeter breed.

Een gebogen zonnepaneel bovenop de robot moet zorgen voor de benodigde energie. De batterij voorziet twee kleine camera’s, sensoren, de GPS en een elektromotor van energie. De motor haalt een snelheid van ongeveer 5 kilometer per uur. Het zonnepaneel moet de onderliggende machinegedeeltes beschermen tegen de elementen en zorgen voor schaduw voor het videogedeelte.

Mensenhanden
Het videosysteem is nog in ontwikkeling, maar moet uiteindelijk de verschillende vormen van onkruid kunnen herkennen. Ook moeten de planten die juist beschermd moeten worden bekend zijn bij het systeem. De robotarm knipt, na herkenning, het onkruid aan de wortel door en een kleine hoeveelheid bestrijdingsmiddel wordt op het ongewenste worteltje achtergelaten.

Op het moment wordt de robot nog door mensenhanden bediend, maar uiteindelijk moet dit worden overgenomen door het visuele systeem. Ook moet dit systeem leren het einde van een rij met gewassen te herkennen zodat er op tijd gekeerd wordt voor de volgende rij.

Vanuit huis monitoren
Een draadloze verbinding met een laptop moet het voor de boer mogelijk maken om de zaak vanuit huis in de gaten te houden. “De boer kan eigenlijk vanuit zijn woonkamer werken”, aldus Jeon.

Volgens de Deen Søren Marcus Pederson, agrarisch hoogleraar aan de Universiteit van Frederiksberg, heeft onderzoek aangetoond dat boeren openstaan voor nieuwe technologie. “Maar er moet wel duidelijk sprake zijn van een economisch voordeel”, aldus Pederson.

Links:
-Environmental Protection Agency
-Universiteit van Illinois