Neoweb.nl

Autonome robotwagens racen door de woestijn

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Autonome robotwagens racen door de woestijn
« on: October 07, 2005, 12:05:10 PM »
Autonome robotwagens racen door de woestijn

Bron: Alertnet & Tweakers.net

Twintig geautomatiseerde voertuigen strijden morgen om de eerste plaats in een wedloop door de woestijn. Het Pentagon heeft een prijs van twee miljoen dollar beloofd voor het eerste team dat erin slaagt zijn robotauto zonder bestuurder dwars door de Nevada-woestijn te laten rijden, waarbij niet alleen de heuvels, ravijnen en struiken overwonnen, maar ook verschillende bewust opgestelde obstakels genomen moeten worden. Daarvoor hadden ze een heel arsenaal computers, camera's, infraroodsensoren en lasers ter beschikking. De wagens moeten immers volledig autonoom rijden en mogen niet met behulp van een menselijke chauffeur geholpen worden op welke wijze dan ook. Vorig jaar sponsorde het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) al een dergelijke wedstrijd waarbij geen enkel voertuig ook maar in de buurt van de finish kwam.

Als de Amerikaanse overheid over dergelijke voertuigen zou kunnen beschikken, zouden deze uitermate geschikt zijn voor het transporteren van voorraden naar militaire teams die op een missie zijn. Woensdag werd een kwalificatiewedstrijd gehouden waaruit twintig finalisten naar voor kwamen uit 43 deelnemers. De deelnemende teams bestaan vooral uit uitvinders, onderzoekers, elektronicaspecialisten en universiteitsstudenten. Morgen wordt de finale gereden waarbij de twintig finalisten moeten starten en aankomen op dezelfde plek, na het volledige hindernissenparcours overwonnen te hebben. Wetenschappers die zich bezighouden met robotica zijn dan ook benieuwd of er dit jaar wel teams in zullen slagen de finish te bereiken.

Offline bastheboss

 • *****
 • 411
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: Autonome robotwagens racen door de woestijn
« Reply #1 on: October 10, 2005, 06:03:24 PM »
Ik las in de Volkskrant vanochtend dat 5 teams het hebben gehaald. Heb het gezocht op de volkskrant site maar kon het niet vinden.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Autonome robotwagens racen door de woestijn
« Reply #2 on: May 04, 2006, 08:51:37 AM »
In navolging van deze robotrace door de woestijn, komt er nu ook een race door een 'nep' stad.

Robotauto's gaan dit jaar door de stad scheuren

Bron: Darpa & Tweakers.net

De Darpa Grand Challenge robotautocompetitie verlegt dit jaar zijn parcours van de woestijn naar een - nagebouwde - stad, zo heeft de organisatie, een onderzoeksinstituut van de Amerikaanse strijdkrachten, bekendgemaakt. De op 3 november te rijden wedstrijd, waarin robotauto's zonder menselijke inmenging van start naar finish moeten kunnen rijden, krijgt er zo extra dimensies bij: stedelijke navigatie en het houden aan verkeersregels. Het is de bedoeling dat de wagens een gesimuleerde militaire bevoorradingsmissie uitvoeren in een nepstad. Ze moeten daarbij rekening houden met ander verkeer en obstakels kunnen vermijden. De voertuigen dienen een route van 96 kilometer in zes uur te voltooien. Vorig jaar haalden vier van de 23 gekwalificeerde voertuigen de eindstreep; het jaar daarvoor tijdens de eerste editie slaagde geen enkel karretje daarin, waarschijnlijk door de krappe voorbereidingstijd van drie maanden. Dit jaar hebben de deelnemers zes maanden om zich voor te bereiden op de complexe wedstrijd.

 Darpa-baas Tony Tether heeft alle vertrouwen in een goede afloop: 'De Grand Challenge van 2005 toonde aan dat autonome voertuigen goed kunnen navigeren over lange afstanden, zoals bij een rit van stad naar stad. We geloven dat de roboticagemeenschap nu klaar is voor operaties binnen de stadsgrenzen zelf', aldus Tether. Teams kunnen zich aanmelden via kwalificatierondes, waarbij het halen van de startstreep van de grote race zelf al 100.000 dollar oplevert. Een andere mogelijkheid is het indienen van een gedetailleerd technisch voorstel bij Darpa. Als dat wordt aangenomen krijgt de deelnemer één miljoen dollar, maar moet deze de regering een beperkte vorm van licensering van de achterliggende technologie toestaan. De hoofdprijs is twee miljoen dollar. De Amerikaanse regering heeft zichzelf tot taak gesteld om in 2015 een derde van de militaire voertuigen autonoom te laten opereren.

link:
http://www.darpa.mil/grandchallenge/docs/urb_challenge_announce.pdf (PDF!)