Neoweb.nl

CB2: Robotkind (Child Robot with Biometric Body)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
CB2: Robotkind (Child Robot with Biometric Body)
« on: June 04, 2007, 11:42:48 AM »
Japanse overheid toont robotkind

Bron: Daily Yomiuri & Tweakers.net

Het Agentschap voor Wetenschap en Technologie van de Japanse overheid heeft vorige week de CB2-robot gepresenteerd. Die moet 'de fysieke eigenschappen van een peuter van een tot twee jaar oud emuleren'. De aaibaarheid van het ding lijkt echter niet bijster hoog.

 De 1,3 meter grote, 33 kilogram wegende robot beschikt over 51 via perslucht bewegende mechanieken, die vloeiende bewegingen mogelijk moeten maken. De siliconen 'huid' van het jonge robotgrut is voorzien van circa tweehonderd sensoren. Verdere specs ontbreken vooralsnog. Op een persconferentie afgelopen vrijdag werd gedemonstreerd hoe de artificiële dreumes op de omgeving reageerde door geluiden te maken, met de ogen te knipperen en de gelaatsuitdrukking te wijzigen - in hoeverre er sprake was van zinnige responses is evenwel onduidelijk.

Japan besteedt al enkele jaren veel aandacht aan onderzoek naar 'menselijke' robots. Zo kwam Mitsubishi twee jaar geleden met een 'huisbot' die een praatje met zijn eigenaar aan kan knopen, en werd er aan de universiteit van Osaka de 'vrouwelijke robot' Repliee Q1 ontwikkeld. Volgens de betrokkenen bij dat project hadden mensen die met Repliee Q1 in de weer waren, voordurend de neiging haar als mens te behandelen en niet als robot. Ook de CB2 werd aan de universiteit van Osaka ontwikkeld, maar afgaande op het beschikbare beeldmateriaal roept de nieuwe telg meer associaties met sciencefictionfilms op dan met kleine kinderen. De interacties met zijn maker hebben nog wel iets aandoenlijks maar voor de meeste mensen is de aaibaarheidsfactor van de huidige versie vermoedelijk nog te laag om deze als kind te willen behandelen. Vorig jaar kwamen Italiaanse wetenschappers met een 'babybot' die enkel uit een torso met een arm, en ogen, oren en lippen bestond; er kan dus wellicht worden gesteld dat er vooruitgang in het vakgebied zit.