Neoweb.nl

extern robot pak, versterkt spieren

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
extern robot pak, versterkt spieren
« on: November 10, 2006, 08:43:35 AM »
Spierversterkend robotpak toont kracht
 
bron:planet.nl
 
Een Japans robotpak dat spierkracht versterkt, is in Enschede gedemonstreerd.
Op uitnodiging van het Ministerie van Economische Zaken bezoekt de bedenker van het pak, professor Yoshiyuki Sankai van het Institute of Systems and Engineering Mechanics, momenteel ons land.

Exo-skelet
Professor Sankai gaf in Enschede een live demonstratie en een presentatie over de mogelijkheden van HAL (hybrid assistive limb), of het exoskeleton-pak zoals zijn uitvinding wordt genoemd.

Sankai, verbonden aan de universiteit van Tsukuba in Japan, heeft tien jaar aan het pak gewerkt dat inmiddels klaar is voor massaproductie. Het robotpak helpt de drager zware lasten te tillen en kan worden ingezet om mensen die slecht ter been zijn, te helpen lopen. Met behulp van dit pak kan de drager zonder moeite 200 kilogram tillen.

Sankai integreerde voor zijn unieke ontwerp mechanische, elektronische, bionische en robot gerelateerde technieken, een terrein dat 'cybernetics’ is gaan heten.

Het resultaat is een motorisch aangedreven ‘exo-skelet’ dat mensen om hun benen kunnen wikkelen en extra kracht geeft wanneer de benen in beweging worden gezet. Het systeem bestaat verder uit een draadloze computer die op de rug wordt gedragen en een batterijenhouder die op de buik wordt bevestigd. HAL activeert zichzelf automatisch zodra de drager begint met bewegen.

In productie
Sankai heeft inmiddels verschillende prototypes ontwikkeld. De laatste versie, HAL-5, wordt dit jaar door het bedrijf Cyberdyne op de markt gebracht. In 2007 worden zo'n 20 exemplaren gemaakt, waarna in 2008 ongeveer 400 tot 500 exemplaren zullen volgen.

De pakken gaan tussen de drieëndertig en ruim zesenveertig duizend euro kosten of kunnen worden gehuurd voor een kleine 500 euro per maand.

Links:
HAL-5 (Hybrid Assistive Limb)