Neoweb.nl

Menselijk brein bestuurt robothand

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Menselijk brein bestuurt robothand
« on: May 27, 2006, 01:34:43 PM »
Menselijk brein bestuurt robothand

Bron: FOXNew.com & Tweakers.net

De Japanse autofabrikant Honda is erin geslaagd een robothand te besturen met behulp van hersensignalen. Een persoon in een MRI-scan maakte een vuist, spreidde zijn vingers en maakte het V-teken. De hersenpatronen die daarbij uitgelezen werden, werden doorgestuurd naar de robothand die vervolgens precies dezelfde bewegingen maakte als de proefpersoon. Om complexere bewegingen te kunnen maken, is eerst verder onderzoek nodig. Ook zou er een draagbaar apparaat ontwikkeld moeten worden om de hersensignalen te kunnen interpreteren zodat mensen dergelijke hulpmiddelen straks makkelijk mee kunnen nemen. De Japanse autofabrikant heeft overigens al een enorme stap vooruit gemaakt met dit onderzoek. Vergelijkbare eerdere onderzoeken vereisten òf operaties van de proefpersonen waarbij de hersenpan gelicht moest worden om de stroomdraden te verbinden, òf de proefpersonen moesten getraind worden in het versturen van de juiste signalen. De technologie zal in de toekomst in de plaats kunnen komen voor bijvoorbeeld toetsenborden en bovendien mensen kunnen helpen die verlamd zijn. Honda's eigen huisrobot Asimo zal zeker niet eerder dan over vijf tot tien jaar worden voortbewogen door mentale opdrachten.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Verlamde man bedient robotarm met gedachten
« Reply #1 on: July 13, 2006, 11:23:21 PM »
MIND OVER MATTER
Verlamde man bedient robotarm met gedachten

Bron: New Scientist & Tweakers.net

Matthew Nagle, die vijf jaar geleden na een steekpartij vanaf zijn nek verlamd raakte, is door wetenschappers in staat gesteld om een computer te bedienen. De vijfentwintig jaar oude man kreeg 96 elektroden in zijn hoofd, waarmee de neurale activiteit van zijn brein gemeten kan worden. 'Ondanks het letsel kunnen zijn hersenen nog steeds opdrachten naar de rest van zijn lichaam proberen te sturen, en wij kunnen die opdrachten opvangen', glunderde hoofdonderzoeker John Donoghue van Brown University: 'Matt hoeft alleen maar aan beweging te denken om een computer aan te sturen.' Met deze computer kunnen vervolgens allerlei taken worden uitgevoerd, variërend van het controleren van e-mail tot het bedienen van een robotarm.

Neurologen zijn flink onder de indruk van het werk van de onderzoekers, dat vorig jaar werd gepresenteerd maar waarvan de details nu pas gepubliceerd zijn. 'Met name het feit dat hij kan praten terwijl hij tegelijkertijd het systeem bedient is heel bijzonder', aldus een Britse neurologe. Nagle nam met zijn deelname aan het onderzoek wel een groot risico: om de 96 elektroden aan te brengen moest er een gat in zijn schedel geboord worden, met alle gevaren van infecties en hersenbeschadiging van dien. Toen dat eenmaal achter de rug was, bleek het relatief eenvoudig om de elektrische signalen van de hersenen te herkennen, en aan de hand daarvan een robotarm te besturen.

Uit verwant onderzoek is ondertussen ook nog eens gebleken dat de elektrische signalen van de hersenen zich goed laten voorspellen. Onderzoekers van Stanford University wisten op basis van slechts een paar minuscule stroomstootjes het gedrag van proefdieren te voorspellen, en daarmee de reactiesnelheid van een vergelijkbaar hersenimplantaat met een factor vier te verbeteren. Nagle zou met zijn implantaat en de verbeterde analysesoftware een typesnelheid van rond de tachtig aanslagen per minuut kunnen behalen. Een eerder project dat met elektroden buiten de schedel werkt, zou nog geen tien procent van die snelheid halen en bovendien ongeschikt zijn voor complexere taken, zoals het aansturen van de robotarm. Het uiteindelijke doel van Donoghue en consorten is het rechtstreeks aansturen van het spierweefsel van patiënten met een beschadigde ruggengraat, zodat verlammingen tot het verleden kunnen gaan behoren. Dat streven zal overigens nog wel de nodige jaren aan onderzoek kosten.

links:
http://www.newscientisttech.com/article/dn9540-brainimplant-enables-mind-over-matter.html