Neoweb.nl

Netwerk van huishoudrobots gelanceerd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Netwerk van huishoudrobots gelanceerd
« on: July 04, 2006, 09:27:28 AM »
Netwerk van huishoudrobots gelanceerd
 
bron:planet.nl
 
In Zuid-Korea krijgen circa duizend huishoudens en veertig kinderopvangcentra hulp van robots.
Het gaat om een proef van de overheid die dit najaar van start gaat, zo bericht The Korea Times.

Verbinding met internet
Project-manager Oh Sang-rok van het ministerie van Informatie ontvouwde afgelopen donderdag details over de proef, die van september t/m december van dit jaar zal plaatsvinden.

Onder de titel 'Alomvertegenwoordige Robot Makker' zullen ruim duizend robots in het huishouden een proeve van bekwaamheid gaan afleggen.

De robots krijgen een draadloze verbinding met het internet, zodat het Ministerie van Informatie hun activiteiten kan volgen en eventuele storingen kan verhelpen. Ook krijgen de kunstmatige huishoudsters een draadloze verbinding met de mobieltjes van de huiseigenaren waar ze hun poets- en bewakingswerk gaan verichten.


Indringer vastgelegd
De robots worden onder meer ingezet voor schoonmaakwerkzaamheden, het verzorgen van huisdieren en zelfs bij het voorlezen van boeken voor kinderen.

Daarnaast vervullen de kunstmatige hulpjes de rol van waakhond; aan de hand van identificatie-technieken kan de robot bepalen of iemand een indringer is of niet. Blijkt dat zo te zijn, dan wordt de ongewenste gast op de foto gezet die vervolgens wordt verzonden naar de mobiel van de eigenaar.


Vijf types
Bij de proef zijn vijf robottypes betrokken, allen met vijf wielen.

De 52 centimenter hoge Jupiter reageert op gesproken commando's, kan kinderboeken voorlezen en desgewenst een liedjes zingen. Tevens beschikt de kunstmatige huisvriend over een LCD-scherm waarop allerlei informatieve mededelingen verschijnen, zoals de weersverwachting.

De iets grotere Ottoro is specialist in schoonmaken die dankzij twee camera's en dertig sensoren exact zijn eigen positie en die van zijn omgeving kan bepalen.

De miniatuur-robot Roboid, in lengte variƫrend van 16,5 t/m 27 centimeter, legt zich vooral toe op educatieve taken. De drie vormen (Cubo, Donkey en Panda) beschikken over educatiecve content en kunnen kinderen onder meer helpen bij de Engelse les.

De overige twee, de 1,5 meter lange uPostMate en de 1,2 meter lange vrouwelijke tegenhanger PGR, zijn vooral ontworpen als veiligheidsdienaars. Ze beschikken over een net dat ze over een vermeende indringer kunnen afschieten.

De Koreaanse overheid hoopt dat het project de robototindustrie in eigen land stimuleert. Dankzij de relatief lage aanschafprijzen zou ieder huishouden volgens de Koreanen in 2020 over een eigen robot kunnen beschikken.
 

Offline bastheboss

  • *****
  • 409
  • +70/-16
  • Gender: Male
  • *360*
Re: Netwerk van huishoudrobots gelanceerd
« Reply #1 on: July 04, 2006, 10:56:02 AM »
Ik moest bij de titel gelijk denken aan het artikel uit de nieuwste kijk waarin Robots tegen de mensen in opstand komen door middel van zo'n netwerk.

Wel mooi initiatief. Z-Korea loopt echt vaak voorop met dit soort dingen. Heel Seoul heeft supersnel internet. en nu ook weer dit.