Neoweb.nl

Programmeerbare robotplatform, gebasseerd op roomba model

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Programmeerbare robotplatform, gebasseerd op roomba model
« on: January 09, 2007, 11:54:19 AM »
Programmeerbare robotplatform, gebasseerd op roomba model

Bron: C|net & Tweakers.net

Gezien de huishoudrobot volgens sommige bronnen nog tien jaar op zich laat wachten, is er voor de ongeduldige nerd een robot die geprogrammeerd kan worden om bepaalde essentiële taken uit te voeren - zoals het halen van een koud biertje uit de koelkast.

De 'Create' van het bedrijf iRobot die op de CES 2007-beurs wordt gepresenteerd, is gebaseerd op de dweil- en stofzuigrobots van het bedrijf die respectievelijk Scooba en Roomba zijn genaamd. De Create bestaat uit een basis op wieltjes waarop armen, camera's en andere apparaten kunnen worden aangesloten. Bepaalde van dergelijke 'randapparatuur' kan bij het bedrijf worden gekocht, gebruikers kunnen echter ook hun eigen ledematen of zintuigen maken. Zo is er op universiteiten al geëxperimenteerd met het apparaat en werd er bijvoorbeeld een exemplaar gemaakt dat door de studentenvertrekken reed om sokken te verzamelen. Voor een dergelijke taak is een neus voor vuile sokken best een handige add-on. Ook programmeerden studenten een robot die de koelkast kon openen om er drankjes uit te halen, en werd het loopwieltje van een rat op de robot gemonteerd zodat de bewegingen van het beestje als navigatiecommando's konden worden geïnterpreteerd.

Een 'kale' iRobot Create kost 130 dollar, en beschikt over wieltjes, een motor en sensoren die voorkomen dat het ding van de trap aflazert of klem komt te zitten in een hoek. Voor een meerprijs van 60 dollar wordt de voor het programmeerwerk benodigde commandomodule met 8bit-processor bijgeleverd. Omdat de stofzuigrobot Roomba al twee miljoen maal over de toonbank ging, heeft iRobot er vertrouwen in dat het publiek zo zoetjesaan warm begint te lopen voor de mogelijkheden die een 'huisbot' biedt.

links:
http://www.irobot.com/
http://news.com.com/2100-1041_3-6147573.html