Neoweb.nl

‘Regels voor inzet zorgrobots noodzakelijk’

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.157
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
‘Regels voor inzet zorgrobots noodzakelijk’
« on: January 05, 2009, 03:36:23 PM »
‘Regels voor inzet zorgrobots noodzakelijk’
AMSTERDAM - Een Britse robotexpert waarschuwt dat er ethische regels moeten worden opgesteld voor de inzet van robots bij de verzorging van mensen.

Professor robotica Noel Sharkey van de universiteit van Sheffield doet zijn oproep in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science.

Hij vreest dat vooral kinderen en bejaarden steeds minder contact zullen hebben met andere mensen, omdat ze in toenemende mate worden verzorgd door robots.

Volgens schattingen van de International Federation of Robotics zijn er op dit moment al 5,5 miljoen robots in de wereld die taken uitvoeren op het gebied van persoonlijke verzorging. Zo bestaan er apparaten die kinderen kunnen voeren en worden sommige ouderen al gewassen door robots.

Sharkey wil dat er snel internationale richtlijnen worden opgesteld, die bepalen wanneer en hoe vaak een mens mag worden verzorgd door robots.

Eigen huis
“Robots kunnen ervoor zorgen dat mensen lang hun zelfstandigheid houden en in hun eigen huis blijven wonen”, zo verklaart hij op de nieuwssite ScienceDaily. ”Maar we lopen ook het risico dat ouderen straks exclusief worden verzorgd door robots zonder dat ze voldoende contact houden met andere mensen.”

De inzet van robots bij de verzorging van kinderen baart Sharkey nog meer zorgen.
“Een kort contact met robots kan een vermakelijke en interessante ervaring zijn voor kinderen. Maar het is gezien de huidige trend mogelijk dat kinderen in de toekomst uren of misschien wel dagen zullen doorbrengen zonder menselijk contact. De psychologische impact daarvan is nog onbekend.”

bron:[ur=http://www.nu.nl/wetenschap/1888746/regels-voor-inzet-zorgrobots-noodzakelijk.htmll]nu.nl[/url]

zie ook:
http://www.ifr.org/
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081218141724.htm
http://www.dcs.shef.ac.uk/~noel/