Neoweb.nl

RoboCup 2006 (Robot voetbal)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.794
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
RoboCup 2006 (Robot voetbal)
« on: June 14, 2006, 07:50:08 PM »
Robots trappen af op RoboCup 2006

Bron: Redactie Tweakers.net

Terwijl de halve wereld aan de buis gekluisterd zit voor de wereldkampioenschappen voetbal, vindt in Duitsland nog een WK-voetbaltoernooi plaats, maar dan voor teams van robots. In Bremen is gisteren de tiende editie van het RoboCup-toernooi van start gegaan, waarin meer dan 400 teams strijden om de wereldtitel in verschillende categorieën van geautomatiseerd balletjetrappen. De doelstelling van het toernooi is om het robotvoetbal dusdanig te stimuleren dat de winnaar van het 'echte' WK voetbal in 2050 door het winnende robotteam verslagen kan worden - maar daarnaast is het toernooi voornamelijk van belang vanwege het feit dat er aan het robotvoetbal allerhande voor de robotica en de kunstmatige intelligentie interessante aspecten zitten, die door middel van de wedstrijden getest kunnen worden. Het toernooi is ieder jaar weer aanleiding voor een hele reeks scripties en promoties in verschillende wetenschappelijke disciplines. Zo sloegen in 2003 de Amsterdamse studenten Jelle Kok en Remco de Boer twee vliegen in een klap: ze werden gelauwerd als wereldkampioenen in de tweedimensionale simulatieklasse, en sleepten met het verslag van hun werk hun doctorandustitels in de wacht.

 In het toernooi wordt gestreden door meer dan vierhonderd teams uit 36 landen in elf verschillende klassen, variërend van louter op de computer gesimuleerde wedstrijden tot balletjetrap tussen heuse humanoïdelftallen. Alle wedstrijden worden met autonome bots gespeeld, wat inhoud dat de alle acties van tevoren geprogrammeerd moeten zijn. Dit levert uitdagingen op diverse gebieden op, zoals beeldinformatieverwerking, de representatie van de spelsituatie en het realtime bijwerken daarvan, het coördineren van de acties tussen de verschillende bots en het plannen van efficiënte paden tussen verschillende punten - naast al het techisch vernuft dat komt kijken bij het ontwerpen en bouwen van de hardware. Het commentaar bij de wedstrijden wordt ook door robots verzorgt, die ontworpen zijn door Carnegie Mellon University. Robot Sango geeft zakelijk commentaar, terwijl zijn collega Ami zich meer 'emotioneel' zou gedragen. Helaas lijken deze bots nogal verlegen te zijn; er blijkt geen stream van hun commentaar voorhanden te zijn. Geïnteresseerden moeten het met een scorebord doen.

Het eerste Nederlandse team heeft inmiddels een forse nederlaag te verwerken gekregen: de Sony-hondjes van het Dutch Aibo Team moesten in de vierbenige klasse met 0 tegen 10 doelpunten hun meerderen erkennen in de NUbots van de University of Newcastle. Het Aibo Team is zojuist aan zijn tweede wedstrijd begonnen, tegen de zogeheten Northernbites. Een ander Nederlands team is Little Green Bats van de Rijksuniversiteit Groningen, dat op vrijdag zijn speeldebuut maakt in de driedimensionale simulatieklasse. De finales van RoboCup 2006 worden op dinsdag 20 juni gespeeld.

links:
http://www.robocup2006.org/
Jelle Kok
Dutch Aibo Team
Little Green Bats

Offline bruno

 • **
 • 95
 • +25/-9
 • Dit forum is het helemaal !
Re: RoboCup 2006 (Robot voetbal)
« Reply #1 on: June 14, 2006, 11:55:38 PM »
Dit soort robot wedstrijden zorgen voor snellere innovatie.
Dat element zie je ook bij de X-Prize (voor ruimtevaart).
Daarnaast zijn dit soort robotwedstrijden goed voor de popularisering van wetenschap in het algemeen.

Maar er moet nog heel wat gebeuren voor de robot in 2050 van de mens kunnen winnen.

En hoe groot mogen die robots dan zijn? Want ander zet je gewoon een machine neer, die het hele doel bedekt.

En hoe zit met overtredingen? En mag je een robot tijdens de wedstrijd wireless voorzien van nieuwe informatie of staat dat gelijk aan een wissel? etc.

Naast de technologie die nodig is voor dit soort humanoids, zullen dus ook de regels van het voetbal aangepast moeten worden op deze robots.

Offline flambojan

 • **
 • 97
 • +17/-1
 • Dit forum is het helemaal !
Re: RoboCup 2006 (Robot voetbal)
« Reply #2 on: June 15, 2006, 08:52:35 AM »
Hier een hoop gerelateerde filmpjes van de Robocup.

http://video.google.com/videosearch?q=robocup

Offline bastheboss

 • *****
 • 411
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: RoboCup 2006 (Robot voetbal)
« Reply #3 on: June 19, 2006, 11:30:50 AM »

Australie schiet Nederland uit WK voetbal

Op het wereldkampioenschap voetbal voor robots is Nederland niet door de kwartfinale gekomen.
In de kwartfinale moest het Dutch Aibo Team spelen tegen de Nubots uit Australië. Dit team is al drie keer derde geworden tijdens het WK Voetbal voor robots. Tegen dit team verloor Nederland ook al zijn eerste wedstrijd tijdens de Robocup 2006-competitie. De kwartfinale werd, net als de eerste wedstrijd, door de Nubots met 10-0 gewonnen.

Toch zijn de Nederlanders blij met hun prestatie. "De kwartfinale was duidelijk van een hoger niveau dan de eerste wedstrijd. We hadden enkele goede kansen, maar zodra de Nubots aan de bal kwamen, waren ze niet meer te stoppen." Het is voor het eerst dat het Nederlandse team zo ver op het Robocup-toernooi is gekomen.

Het Dutch Aibo Team deed tijdens Robocup 2006 mee in de categorie vierbenige robots. De finale ging zondag tussen de Nubots en Runswift, eveneens afkomstig uit Australië. De Nubots wonnen dit met 7-3.

Bron: www.fok.nl

naja we zijn ver gekomen moet je maar denken.