Neoweb.nl

Robot hand weegt lichter dan menselijke hand

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Robot hand weegt lichter dan menselijke hand
« on: September 12, 2005, 09:55:04 AM »
‘Slimme’ kunsthand ontwikkeld
 
bron:planet.nl
 
Wetenschappers hebben een nieuwe, gevanceerde kunsthand ontwikkeld.
De kunstmatlige hand is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Southampton en kan veel meer dan de bestaande modellen.

Beweging van de vingers
Jaarlijks verliezen zo’n 200 Britten de hun hand door ongelukken. De meeste slachtoffers krijgen daarna een kunsthand aangemeten die hooguit in staat is om eenvoudige grijpbewegingen te maken.

Op een conferentie van het Institute of Physics in Kent, werd afgelopen donderdag een duidelijke verbetering gepresenteerd: een lichtgewicht kunsthand die de motoriek van de hand veel beter kan imiteren dan de kunsthanden tot dusver.

Een menselijke hand telt 27 botten en is in staat om een groot aantal complexe bewegingen uit te voeren. De medische natuurkundige Paul Chappell nam dat gegeven als uitgangspunt en ontwierp een prototype die met zes miniscule groepen motoren is uitgerust. Die staan in verbinding met de vijf vingers, die met behulp van de motorsets onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De kunsthand kan zodoende op dezelfde wijze bewegingen maken als een gewone hand.

De motorsets van het kustmalige lichaamsdeel, die de 'Southampton Remedi-Hand', wordt genoemd, kunnen verbonden worden met de spieren in de arm via een kleine processor. De aansturing vindt plaats door het bewegen van de spieren.

Complexe bewegingen
De nieuwe kunsthand kan volgens Chappell veel complexe bewegingen maken. “Met deze hand kun je bijvoorbeeld een bal grijpen en je kunt de duim een andere kant op laten bewegen om bijvoorbeeld ene sleutel om te draaien. Ook kun je een voorwerpen stevig beetpakken, zoals bijvoorbeeld een hamer of een microfoon,” aldus de ontwerper tegenover de BBC.

De nieuwe kunsthand is ook een stuk lichter dan de huidige, relatief zware kunsthanden. Met een gewicht van 400 gram weegt de 'Southampton Remedi-Hand' zelfs minder dan een menselijke hand.