Neoweb.nl

Robot speelt op trompet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Robot speelt op trompet
« on: June 09, 2004, 04:59:07 PM »
Robot bespeelt trompet
 
Gepubliceerd op planet.nl
 
Zonder vals te spelen heeft een robot van de Japanse autofabrikant Toyota op zijn trompet het deuntje ‘When You Wish Upon a Star’ laten horen.
De menselijk ogende robot werd in een hotel in Tokyo aan de pers gepresenteerd, die enthousiast reageerde na de muzikale ouverture van de vooralsnog naamloze robot. De kunstmatige muzikant nam het applaus na het spelen van het bekende muziekje uit de Disneyfilm Pinocchio met een typisch Japanse buiging dankbaar in ontvangst.

Groeiende robotmarkt
De kunstmatige trompetist is de nieuwste creatie op het gebied van menselijke robots in Japan, dat de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. Toyota lijkt zich nu ook in mengen in de groeiende markt van menselijk ogende robots, waarin miljarden euro’s omgaan.

Concurrent Honda presenteerde in 2000 de eerste tweebenige robot, Asimo geheten. Hij kan onder meer mensen groeten en gezichten herkennen. Sony volgde eind 2003 met de lancering van de entertainment-robot Qrio, die onder meer kan joggen en praten. Ook computergigant NEC en Hitachi bewegen zich op de markt van humanoïde robots.


Vergrijzing
Toyota-president Fujio Cho presenteerde de trompet spelende robot vol trots, al liet hij niet weten hoeveel de ontwikkeling van 120 cm grote en 35 kg zware robot heeft gekost. Ook met het geven van technische details was de topman voorzichtig.

Volgens Cho kunnen robots in de toekomst een nog belangrijkere rol spelen bij de fabricage van auto’s en andere productieprocessen, vooral als het gaat om monotoon werk.

De robots kunnen ook een rol spelen bij het verwachte arbeidstekort als gevolg van de vergrijzing in Japan. Ook denkt Cho dat menselijke robots van pas kunnen komen bij de toenemende ouderenzorg in het land van de rijzende zon.


Robotband
Cho liet weten dat er geen plannen bestaan om de naamloze robot te gaan verkopen. Hij hoopt wel dat de kunstmatige trompetist het begin is van een heuse robotband, die in 2005 kan spelen op de wereldtentoonstelling die dan in het Japanse Aichi wordt gehouden.

meer informatie over toyota's plannen voor tal van robots zijn hier te vinden
 

Offline bastheboss

  • *****
  • 411
  • +70/-16
  • Gender: Male
  • *360*
Re: Robot speelt op trompet
« Reply #1 on: June 09, 2004, 05:46:27 PM »