Neoweb.nl

Robot voert zelfstandig hartoperatie uit

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Robot voert zelfstandig hartoperatie uit
« on: May 23, 2006, 09:41:03 AM »
Robot voert hartoperatie uit

bron:nu.nl

MILAAN - Een robot heeft voor het eerst helemaal zelf een hartoperatie uitgevoerd. De vijftig minuten durende operatie, die plaatsvond in een Milanees ziekenhuis, werd uitgevoerd op een 34-jarige hartpatiënt die aan hartritmestoornissen leed. Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa.

De operatie werd in gang gezet en bijgehouden op een computer in Boston, in het bijzijn van verschillende hartspecialisten. Volgens een van hen, Carlo Pappone, is het voor het eerst dat de robot de operatie volledig zelf uitvoerde. In het verleden werd de robot ook al eens ingezet, maar toen werden er specifieke opdrachten gegeven tijdens de operatie.

Volgens Pappone heeft de robot zijn werk geleerd door informatie te verzamelen van ruim tienduizend patiënten. Ook hebben verschillende hartchirurgen meegeholpen om de software te optimaliseren. Volgens Pappone kan de robot nu het type patiënt herkennen en weten wat voor een soort operatie deze persoon nodig heeft.

Het prototype robot van Pappone en zijn team, wordt als een grote stap gezien voor het Italiaans medisch onderzoek. Later deze maand zal de robot verkocht worden.