Neoweb.nl

Robotvingers krijgen gevoel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Robotvingers krijgen gevoel
« on: June 12, 2006, 09:44:00 AM »
Robot-arm met gevoel
 
bron:planet.nl
 
Amerikaanse wetenschappers hebben een sensor ontworpen die, met behulp van speciale deeltjes, het gevoel van vingertoppen op een oppervlak kunnen nabootsen. Een 'levensechte' robot-arm is daarmee weer een stap dichterbij gekomen.
Mensen die als gevolg van een ongeval, aandoening of aangeboren afwijking een arm moeten missen, kunnen tegenwoordig worden voorzien van een robot-arm. Ze kunnen hem dezelfde kanten op bewegen als een menselijke arm met gewrichten, en soms kunnen ze er ook dingen mee vastgrijpen. De techniek is al aardig gevorderd op dit gebied. Maar gevoel in zo'n robot-arm brengen is een ander verhaal. Toch hebben Amerikaanse wetenschappers nu een flinke stap in die richting gezet.

Milimeters
Het probleem met bestaande apparaten die proberen menselijk gevoel na te bootsen, is dat hun bereik te groot is. Hun resolutie bedraagt vaak enkele milimeters, terwijl de menselijke huid pas iets voelt als het zich op 40 microns, de afstand van een halve menselijke haar, van de huid af bevindt. De Amerikaanse wetenschappers hebben hier nu iets op gevonden.

Het team heeft een sensor ontwikkeld, dat voor een deel bestaat uit kleine deeltjes die licht kunnen geven. Het is een soort flinterdunne filmlaag, die onder andere bestaat uit metaaldeeltjes en elektroden. Wanneer deze laag een oppervlakte raakt, wordt er druk op de deeltjes uitgeoefend waardoor ze tegen elkaar wordt gedrukt. Daardoor verandert de stroom in de filmlaag en gaan de deeltjes licht geven, wat wordt geregistreerd door een camera.

Munt
Om te demonstreren hoe gevoelig deze techniek is, drukten de wetenschappers een Amerikaanse munt van één cent (waar president Lincoln op staat afgebeeld) tegen de censor. De censor detecteerde de kreukels in de kleding van Lincoln en ook de letters TY van het woord 'liberty'.

De techniek is volgens het team robuust en flexibel genoeg om meerdere malen achter elkaar te worden gebruikt. Voordeel is ook dat het 'gevoel' sterker wordt naarmate je harder drukt. Het systeem komt daarmee heel dicht in de buurt van de werking van de menselijke vingertoppen, en kan dus goed gebruikt worden bij de toepassing van robotarmen.

Medisch
De techniek zou ook in medische kringen kunnen worden toegepast, menen de onderzoekers. Bijvoorbeeld bij het opsporen van kanker. De arts zou het (beschadigde) weefsel van de patiënt nu echt kunnen 'aanraken' om na te gaan of er sprake is van kanker. Dat zou dergelijke operaties veel sneller succesvol maken.

De wetenschappers hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De volgende stap in de ontwikkeling naar een robotarm die zich kan meten met een menselijke arm, is het detecteren van temperatuurveranderingen.
 
links:
BBC: Robot device mimics human touch
Planet: Robot-arm met gevoel