Neoweb.nl

Asteroïde-inslag verspreidde mogelijk leven

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Asteroïde-inslag verspreidde mogelijk leven
« on: March 22, 2006, 04:12:17 PM »
'Asteroïde-inslag verspreidde mogelijk leven'
 
bron:planet.nl
 
De enorme asteroïde-inslag die 65 miljoen jaar geleden de dinosaurussen uitroeide, heeft misschien ook aardse levensvormen naar andere hemellichamen binnen ons zonnestelsel verspreid.
Dat stelt Brett Gladman, sterrenkundige aan de universiteit van British Columbia in Vancouver, zo bericht Kennislink.

Wegspattende stukken aardkorst
Volgens de Canadese wetenschapper kan aards leven zich verspreiden door zeer grote inslagen van asteroïden. Zulke inslagen komen naar schatting eens in de 100 miljoen jaar voor en hebben genoeg kracht om aards materiaal tot in de uithoeken van het zonnestelsel te werpen.

Een treffend voorbeeld is de inslag die 65 miljoen jaar geleden de krater Chicxulub veroorzaakte en plotsklaps een einde maakte aan de wereld van de dinosaurussen.

Gladman berekende dat wegspattende stukken aardkorst na zo'n asteroïde-inslag de ruimte tussen de planeten oversteken. Bacteriën en aminozuren op zo'n projectiel kunnen de inslag, lancering, reis en mogelijk zelfs de landing ongedeerd overleven, denkt de sterrenkundige. Hij presenteerde zijn analyse op de jaarlijkse Lunar and Planetary Science Conference in Texas.


Europa en Titan
Het computermodel van Gladman voorspelt dat die brokstukken binnen vijf miljoen jaar Europa en Titan bereiken, manen van Jupiter en Saturnus. Titan is bedekt met organische moleculen die als bouwstof voor leven kunnen dienen, terwijl Europa een grote met ijs bedekte oceaan van water heeft. Daar zou al primitief leven kunnen rondzwemmen.

De bacteriën kunnen een reis van vijf miljoen jaar door de koude, met straling doorzeefde ruimte in theorie overleven. Straling, hitte, kou en luchtloosheid krijgen de bacteriën er niet onder: in sporevorm overleven ze bijna alles.

Probleem is alleen de harde inslag. Daarbij komt zoveel energie vrij, dat de volhardende bacteriën waarschijnlijk op slag dood gaan. "Heel frustrerend om na een miljoen jaar door het heelal zwerven aan je einde te komen op de maan Europa", peinst Gladman op de website van de BBC.