Neoweb.nl

Bacterie die chloraar omzet in chloor en zuurstof

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Bacterie die chloraar omzet in chloor en zuurstof
« on: June 09, 2004, 04:51:28 PM »
Bacterie geeft astronaut zuurstof
 
Gepubliceerd op planet.nl
 
Microbioloog Arthur Wolterink heeft een bacterie ontdekt die toekomstige astronauten mogelijk van zuurstof kunnen voorzien.
Wolterink ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek een nieuw soort bacterie met een unieke eigenschap. De 'Pseudomonas chloritidismutans', zoals Wolterink het beestje heeft genoemd, kan het afvalproduct chloraat omzetten in chloride en zuurstof.Unieke bacterie in slib
De microbioloog kwam de voor de wetenschap onbekende microbe op het spoor tijdens zijn promotieonderzoek dat uitgevoerd werd bij het laboratorium voor Microbiologie van de Universiteit van Wageningen.

Hij wist de bacterie in het najaar van 1999 te isoleren uit slib, afkomstig uit een bioreactor. De reactor bewerkte afvalstoffen uit de chemische industrie.

Belangrijkste bestandddeel was chloraat, een grondstof om bleekmiddelen te produceren. Omdat chloraat een toxisch stofje is dat in het milieu terecht kan komen, is het zaak deze vervuiling op te ruimen.


Zuurstof
In het slib gebeurde echter iets opvallends: het chloraat verdween. Dit reducerende proces was het werk van de bacterie die Wolterink in het slib ontdekte.

“Pseudomonas chloritidismutans is is de eerste bacterie die specifiek chloraat kan reduceren, in tegenstelling tot chloraatreducerende bacteriën die perchloraat en chloraat kunnen reduceren. Dit is de eerste bacterie die dit kan’’, aldus Wolterink.

De bacterie kon bovendien het eigen geproduceerde zuurstof ook benutten als brandstof.

De bacterie is daartoe in staat dankzij twee enzymen, ontdekte Wolterink: het chloraatreductase, het enzym dat chloraat reduceert tot chloriet; en het chlorietdismutase, het enzym dat chloriet omzet in chloride en zuurstof.

Het tweede enzym was al eens vaker aangetroffen in bacteriën, maar het eerste was een noviteit.


Toepassing in de ruimtevaart
Deze enzymen zouden kunnen toepast worden in de bemande ruimtevaart, aldus Wolterink.

“Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik de enzymen chloraatreductase en het chlorietdismutase gezuiverd. Die enzymen kun je vervolgens in een reactor plaatsen. In die reactor zitten microscopisch kleine bolletjes, waarop de enzymen zijn gemonteerd. De reactor verwerkt chloraat en zet dat om in zuurstof.’’

Een vernuftig idee dat mogelijk zal resulteren in de bouw van een echte reactor waarin zuurstof wordt geproduceerd.

Het proces maakt overigens geen gebruik van de bacterie zelf, verduidelijkt de microbioloog. “Die zou de geproduceerde zuurstof zelf gebruiken.”


Potentie
Wolterink denkt dat zijn voorstel potentie heeft om toegepast te kunnen worden in de bemande ruimtevaart. “Het lijkt me handig voor een bemanning die bijvoorbeeld naar Mars afreist, om over meerdere systemen aan boord beschikken waarmee zuurstof gegenereerd kan worden.

Het projectvoorstel is vorig jaar ingediend bij de ESA , maar werd echter afgewezen omdat er andere prioriteiten waren. Dus zogezegd ligt het voorstel in de koelkast om wellicht in de toekomst uitgevoerd te kunnen gaan worden.”