Neoweb.nl

Californië keurt plannen goed voor zonne-energie uit de ruimte

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Californië keurt plannen goed voor zonne-energie uit de ruimte
« on: December 10, 2009, 03:38:34 PM »
Californië keurt plannen goed voor zonne-energie uit de ruimte

Een Amerikaans energiebedrijf heeft een vergunning gekregen om energie van leverancier Solaren te betrekken. Dat bedrijf wil vanaf 2016 zonne-energie middels in de ruimte geplaatste collectoren verzamelen en naar de aarde stralen.

Solaren wil een vloot satellieten in een baan om de aarde brengen die middels spiegels zonlicht op zonnepanelen concentreren. De op deze manier opgewekte energie moet vervolgens worden geconverteerd in microgolven die naar een ontvangststation op aarde gestraald worden. De microgolven worden daar teruggeconverteerd naar elektriciteit. De opbrengst van een rij satellieten zou voldoende zijn om duizenden huishoudens van energie te voorzien. Het Amerikaanse energiebedrijf Pacific Gas & Electric kreeg van de Californische instanties een vergunning om gedurende vijftien jaar 1700 gigawattuur per jaar van Solaren te betrekken. De overeenkomst tussen Solaren en PG&E werd overigens al in april van dit jaar gesloten.

De sbsp-satellieten zouden 200 megawatt energie kunnen opwekken, maar anders dan andere groene energiebronnen als zonne- en windenergie kunnen de ruimte-collectoren continu energie leveren. Solaren wil onder meer met grote spiegels van het gecoate plastic Mylar met een doorsnede van een kilometer zonlicht op de collectoren richten. Alvorens energie vanaf 2016 op een commerciële basis aan PG&E te leveren wil Solaren een test-energiestation in een geostationaire baan om de aarde brengen en onder meer de beveiliging en prestaties testen. Eenmaal operationeel zou de 'ruimte-energie' wat kosten betreft kunnen concurreren met andere groene energiebronnen.

Bron : Tweakers.net

Zie ook:
http://cleantech.com/news/4361/solarens-plan-outer-space
http://nl.wikipedia.org/wiki/Microgolf
http://news.cnet.com/8301-11128_3-10408897-54.html?tag=mncol;title