Neoweb.nl

derde ruimtetoerist gaat de ruimte in

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
derde ruimtetoerist gaat de ruimte in
« on: July 07, 2005, 10:58:10 AM »
Amerikaanse miljonair wordt derde ruimtetoerist
 
bron:planet.nl
 
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Gregory Olsen zal nog dit jaar als toerist het International Space Station (ISS) bezoeken.
Volgens een woordvoerder van de Russische ruimtevaartorganisatie is er in de afgelopen dagen een deal gesloten tussen Olsen en de Russen die dat mogelijk maakt. De 60-jarige Olsen zal dan, na de Amerikaan Dennis Tito (2001) en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth (2002), de derde ruimtetoerist uit de geschiedenis zijn. Volgens de BBC moet de wetenschapper om en nabij de 20 miljoen dollar neertellen voor zijn reis. Hij krijgt daar wel een 'ticket of a lifetime' voor terug, aldus de Britse omroep.

Sojoez
Volgens persbureau AP kan Olsen vermoedelijk al in oktober worden gelanceerd. Dan staat namelijk de volgende Sojoez-missie op het programma. De Russische capsule moet dan nieuwe voorraden en bemanning gaan afleveren op het International Space Station (zie foto). In April arriveerden de russische kosmonaut Sergei Krikalev en de Amerikaanse astronaut John Phillips bij het ruimtestation voor een zes maanden durende missie. Zij zullen dus in oktober weer terug naar de aarde keren.

In de ISS worden vaak wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo was de Nederlandse astronaut André Kuipers er vorig jaar nog gedurende negen dagen aanwezig om verschillende tests uit te voeren. Ook Kuipers reisde van en naar het internationale ruimtestation met behulp van een Russische Sojoez-capsule. Olsen zal net als de Nederlander een dikke week in de ruimte vertoeven.

Olsen
Olsen heeft veel ervaring als wetenschapper, en is deskundig in onder andere de scheikunde. Ook is hij directeur van de firma Sensors Unlimited in Princeton, die gespecialiseerd is in het produceren van infrarood-camera's. Zijn bedrijf werkt ondermeer samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Olsen is naar verluidt van plan om zelf ook wat experimenten te gaan uitvoeren aan boord van het ISS, maar het is nog niet bekend wat precies. Hij wil wel wat van zijn zelf geproduceerde camera's mee aan boord nemen. Volgens de BBC wil hij ook gaan proberen om kristallen te laten groeien in het ruimtestation.

Ruimtereizen
De deal zou mede tot stand zijn gekomen met behulp van het Amerikaanse bedrijf Space Adventures, dat is gespecialiseerd in het organiseren van ruimtereizen. Zowel Sensors Unlimited als Space Adventures wilden het nieuws van Olsens vertrek woensdagmiddag nog niet officieel bevestigen.

Volgens de BBC is de miljonair inmiddels al naar het Star City space centre nabij Moskou vertrokken om daar aan zijn strenge kosmonauten-training te beginnen.
 
Ook een ritje door ruimte maken? Probeert het bij Space Adventures

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: derde ruimtetoerist gaat de ruimte in
« Reply #1 on: September 14, 2005, 10:00:34 AM »
Ruimtetoerist doorstaat training
 
bron:planet.nl
 
De Amerikaanse ruimtetoerist Gregory Olsen heeft een zware training als voorbereiding op zijn aanstaande ruimtereis met goed gevolg doorstaan.
Olsen betaalt twintig miljoen dollar aan het het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos voor zijn buitenaardse uitstapje naar het internationale ruimtestation ISS.

‘Klaar voor vertrek’
De 60-jarige Olsen heeft vorige week samen met zijn aanstaande reisgenoten, de Rus Valery Tokarev en de Amerikaans William McArthur, een pittig trainingsprogramma afgewerkt in Star City, het Russische trainingscentrum voor ruimtevaarders waar ook de Nederlandse astronaut André Kuipers zich destijds heeft voorbereid op zijn Missie Delta in 2004.

“Gregory heeft het trainingsprogramma volledig en met goed gevolg afgelegd. Hij is klaar voor de vlucht naar ht ISS,” zo vertelde Valery Korzun van het trainingscentrum vrijdag aan persbureau Itar-Tass.

Vorig jaar moest de Amerikaan net als zijn landgenoot MacArthur nog een trainingsprogramma laten schieten wegens gezondheidsproblemen. Met behulp van medische behandelingen zijn die problemen inmiddels opgelost.

Privé-onderzoeker
Olsen vertrekt op 30 september samen met Tokarev en McArthur vanaf de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS. De ruimtetoerist zal daar ruim een week vertoeven en vervolgens terugkeren met de huidige bemanningsleden van het ruimtestation, de kosmonaut Sergei Krikalev en astronaut John Phillips. Die verblijven al sinds april in de ruimte. Zij worden vervangen door Tokarev en McArthur, die het ISS zes maanden zullen bemannen.

Olsen, zakenman en voormalig wetenschapper, heeft veel zin in zijn buitenaardse avontuur. Hij bestempelt zichzelf liever als privé-onderzoeker dan als ruimtetoerist. De milionair zal zijn eigen experimenten gaan uitvoeren.

Op de vraag of zijn ruimtereis 20 miljoen dollar waard is, hield Olsen zich op de vlakte. “Dat vertel ik als ik terug op aarde ben,” vertelde de Amerikaan.

Olsen wordt de derde ruimtetoerist in de geschiedenis. Zijn landgenoot was in 2001 de eerste en de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth in 2002 de tweede.