Neoweb.nl

Grootste exoplaneet draait verkeerde kant op

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Grootste exoplaneet draait verkeerde kant op
« on: August 20, 2009, 02:53:18 PM »
Grootste exoplaneet draait verkeerde kant op
AMSTERDAM - Bij een ster op ongeveer duizend lichtjaar afstand van de aarde is een planeet ontdekt die in de verkeerde richting om zijn ster draait. Het is bovendien de grootste exoplaneet die ooit is waargenomen.

De ontdekking van WASP-17b (WASP staat voor Wide Area Search for Planets) wordt binnenkort gepubliceerd in The Astrophysical Journal.
De planeet is half zo zwaar als Jupiter, maar wel twee keer zo groot. De dichtheid is slechts één zeventigste van die van de aarde.

Wat de planeet echter extra bijzonder maakt, is dat hij in de verkeerde richting om zijn moederster draait: niet in dezelfde richting waarin de ster om zijn as draait, zoals gebruikelijk, maar in tegenovergestelde richting.

Ingrijpende baanverstoring
Dat doet vermoeden dat de planeet een ingrijpende baanverstoring heeft ondervonden, mogelijk als gevolg van de nauwe passage van een andere planeet of ster.
De grote middellijn van WASP-17b is waarschijnlijk het gevolg van getijdenenergie. De planeet draait in een langgerekte baan, waardoor hij sterk wisselende getijdenkrachten van de moederster ondervindt.
De energie die als gevolg daarvan vrijkomt, heeft de gasvormige planeet sterk doen opzwellen.

bron: NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

zie ook:
http://www.stfc.ac.uk/PMC/PRel/STFC/wasp17.aspx