Neoweb.nl

Hier alles over Swift

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nilez

 • ***
 • 185
 • +43/-8
 • Gender: Male
 • Travelling through time
Hier alles over Swift
« on: November 18, 2004, 11:15:36 AM »
Lancering Swift sonde uitgesteld

CAPE CANAVERAL - Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft woensdag de lancering van een ruimtevaartsonde die onderzoek gaat doen naar zwarte gaten uitgesteld. Dat heeft een NASA-woordvoerder bekendgemaakt.

Het gaat om een zogenoemd Swift ruimtevaartschip, dat woensdag met een onbemande Delta-raket het luchtruim ingeschoten zou worden. Problemen met de elektronica aan boord van de Delta hebben tot het uitstel van de lancering geleid. Wanner de Swift nu de ruimte in wordt gebracht is niet bekend. Het aftellen is woensdag enkele uren voor de lancering voor minimaal 24 uur stilgelegd.

Aan het Swift-project, waarmee de NASA informatie hoopt te verzamelen over het ontstaan van zwarte gaten, doen ook het Italiaanse ruimtevaartagentschap en Britse onderzoekers mee.

Zwarte gaten zijn volgens astronomen de onzichtbare overblijfselen van geïmplodeerde sterren. De zwaartekracht rond zwarte gaten is zo sterk dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen.

Bron: Telegraaf.nl
« Last Edit: November 23, 2004, 02:04:17 PM by harbosma »

Offline Vredenburg

 • ***
 • 122
 • +19/-1
 • Dit forum is het helemaal !
Re: Hier alles over Swift
« Reply #1 on: November 23, 2004, 12:49:28 PM »
Delta-raket lanceerde sonde voor onderzoek mysterieuze gammaflitsen
Vanop de basis Cape Canaveral in Florida heeft een klassieke Delta-draagraket zaterdag, na talloze keren uitstel, met succes een ambitieuze satelliet voor onderzoek van de mysterieuze gammaflitsen in de kosmos gelanceerd, zo was rechtstreeks te volgen op het internet.

Gelanceerd om 18.16 uur Belgische tijd kwam tachtig minuten later op ongeveer 600 km hoogte uit de nok van de Delta-II draagraket van Boeing de Swift vrij.
Swift is een 6,3 meter grote sonde die meer moet leren over gammaflitsen, de meest energierijke uitbarstingen in het heelal sinds de Big Bang.
Het bestaan van gammaflitsen, waarbij op een fractie van tijd meer energie vrijkomt dan onze Zon produceert over 10.000 jaar, werd pas in 1967 per toeval door een Amerikaanse spionagesatelliet ontdekt. In het bijzonder door waarnemingen van de Nederlands-Italiaanse Beppo-Saxsatelliet en het Amerikaanse Compton Gamma Ray Observatory klaarde de mist omtrent de oorzaak en de precieze locatie van de bijna dagelijkse gamma-uitbarstingen pas de jongste jaren en zelfs maanden wat op. Ze zouden zich overal in het heelal voordoen, buiten onze Melkweg, tot zelfs in de verste uithoeken van de kosmos, maar telkens op een andere plaats. Ze duren van enkele milliseconden tot een paar minuten.
Ze zouden volgens een eerste hypothese te maken hebben met supernova's waarbij van de ontplofte massieve sterren enkel een zeer dichte kern overblijft die een zwart gat wordt. Dit oefent een zodanige aantrekkingskracht uit dat het alle omgevende materie opzuigt, en dat er zelfs geen licht kan ontsnappen. Een andere theorie zegt dat het kan gaan om twee rond elkaar draaiende neutronensterren die met elkaar in botsing komen en zo een zwart gat doen ontstaan.
Eigenaardig is dat sommige gamma-uitbarstingen nog dagen of weken nagloeien, waarbij die gloed te zien is in het röntgenbereik, radiogolven en zelfs optisch licht. Andere gloeien dan weer helemaal niet na.

Amerikaanse, Britse en Italiaanse vorsers stellen hun hoop op Swift om het mysterie van de gammaflitsen verder te ontrafelen. Het observatorium moet een uitbarsting bliksemsnel detecteren, lokaliseren en zijn instrumenten naar het fenomeen richten, in een tijdspanne van maximaal 20 tot 75 seconden. Precies de snelheid van handelen vormt het visitekaartje van de Swift die alnaargelang de bron 239 à 250 miljoen dollar kost.
De missie duurt normaal twee jaar. De vorsers hopen meer dan tweehonderd gammaflitsen te kunnen bestuderen. Mogelijk levert het onderzoek op dat er verscheidene types bestaan, en leert het waarom er bij sommige nagloeïing is. Maar in het bijzonder wil de wetenschappelijke wereld exact te weten komen wat die gigantische uitbarstingen van energie veroorzaakt.

bron: pebbels.be

Offline harbosma

 • *****
 • 912
 • +160/-22
 • Gender: Male
 • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: Hier alles over Swift
« Reply #2 on: January 25, 2005, 03:40:34 PM »
Swift-satelliet ziet geboorte van zwart gat
21 januari 2005NASA's Swift-satelliet is er voor het eerst na de lancering in geslaagd om een gammaflits tijdens de explosie in het vizier te krijgen. De uitbarsting, op 17 januari, werd geregistreerd door de gammadetector van Swift, en binnen een paar minuten draaide de satelliet in de juiste richting om röntgenfoto's van de verre explosie (GRB 050117) te maken. Gammaflitsen zijn gigantische uitbarstingen van energie, die optreden wanneer een zware, snel roterende ster aan het eind van zijn korte leven ineenstort tot een zwart gat. Swift is speciaal ontworpen voor dit soort onderzoek: door de beginfasen van de flitsen te bestuderen, hopen astronomen meer te weten te komen over de manier waarop zwarte gaten ontstaan.
"One small step for man, one giant leap for mankind"