Neoweb.nl

Hubble krijgt gezonde concurrentie vanaf de grond

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
Hubble krijgt gezonde concurrentie vanaf de grond
« on: September 17, 2004, 12:11:33 PM »
Volgende Hubble gewoon op de grond
 
bron: planet.nl
 
De beste plek om sterren te bewonder is op een hoge, bijna windstille plek, op het antarctisch plateau. Tests hebben dit uitgewezen. Een nieuwe ruimtetelescoop als de Hubble hoeft waarschijnlijk dus niet in het luchtledige te zweven.

De beelden die de kleine testtelescoop genereerde waren drie keer zo scherp en zes keer zo helder als de foto’s van de grote observatoria die zich op Hawaï en in Chili bevinden. Sommige heldere nachten waren de beelden vergelijkbaar met die van de Hubble.

Spannend
“We dachten al langer dat deze plek erg geschikt zou zijn”, aldus Michael Ashley van de Australische universiteit van New South Wales. “De eerste metingen waren dan ook spannend. Dat is het nu nog steeds omdat we nog niet weten hoe de telescoop ’s nachts reageert”.

Grote kijker
De plek op het antarctisch plateau staat bekend onder de naam Dome C. James Lloyd, professor astronomie aan de Amerikaanse universiteit van Cornell deelt het enthousiasme van Ashley. “De resultaten zijn fantastisch, en dat met een kleine telescooop. Dome C is geschikt voor een extreem grote kijker met een diameter van twee meter en dertig meter lang.”

Glitter
De beste plek voor een telescoop is die waar de lens het minst last heeft van sterrenglitter. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door atmosferische turbulentie. De ster twinkelt zodat het beeld minder scherp binnenkomt.

Doordat Dome C gelegen is op een hoge plek omringd door een vlakke omgeving met weinig wind, is de atmosferische turbulentie gering. De glittering wordt gemeten in arc-seconden, normaal gesproken is dit ongeveer 0.27. Bij Dome C werd dit op goede nachten teruggebracht tot 0.07 arc-seconde.

Ruimtevlucht overbodig
De wetenschappers kunnen niet wachten om op de plek een grotere telescoop neer zetten. Deze kijker zou allerlei nieuwe informatie over ons zonnestelsel prijs kunnen geven. Waarschijnlijk kunnen de onderzoekers zelfs aan informatie komen waar normaal gesproken een complete ruimtevlucht voor zou worden ondernomen.