Neoweb.nl

korstmossen overleven in de cosmos

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
korstmossen overleven in de cosmos
« on: December 06, 2005, 10:00:12 AM »
Korstmos overleeft verblijf in ruimte
 
bron:planet.nl
 
Korstmos kan zonder bescherming in de ruimte overleven.
Dat blijkt uit een experiment van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een Russische Foton onderzoekscapsule. Na een verblijf van 14 dagen in de ruimte bleek dat het organisme helemaal niet was aangetast.

Extremere omstandigheden
Korstmos is een samenstelling van groene algen en schimmels die op aarde onder extreme omstandigheden kunnen leven, zoals bijvoorbeeld op de zuidpool. In de ruimte blijkt korstmos nog veel extremere omstandigheden aan te kunnen.

Korstmossen zaten in juni van dit jaar in Biopan, een Europese onderzoeksmodule aan de buitenkant van de Foton capsule. Eenmaal in de ruimte klapt Biopan open, waardoor de experimenten aan boord te maken krijgen met een vacuüm, met kosmische straling en met ongefilterde UV-straling van de zon.

Daarnaast treden heftige temperatuurwisselingen op. Foton draait rond zijn eigen as. Daardoor zitten de experimenten steeds even in de zon en dan weer even niet.

"De korstmossen zaten als een soort varken aan het spit, terwijl de temperatuur steeds varieerde tussen twintig graden onder nul en twintig graden boven nul", vertelt ESA-onderzoeker René Demets. "Stel je eens voor dat je champignons steeds even in het vriesvak zou leggen en dan weer op het aanrecht. Na een tijdje heb je paddestoelenpap."

Extremofiel
De korstmos werd echter niet slap. Na een verblijf van veertien dagen in de ruimte bleek zelfs uit microscopisch onderzoek dat het organisme helemaal niet was aangetast.

Een grote verrassing voor de betrokken wetenschappers, aldus Demets: "We wisten dat korstmos een ‘extremofiel’ is en hele bizarre omstandigheden aankan. Maar dit was nog nooit geprobeerd."

Nieuwe vragen
Het experiment roept nieuwe vragen op. Zouden kostmossen bijvoorbeeld op Mars kunnen overleven? Demets sluit het niet uit. En zouden korstmossen misschien zelfs van de ene naar de andere planeet kunnen reizen, bijvoorbeeld met behulp van een meteoriet? Als dat het geval is, voedt dat de theorie dat het leven van Mars naar de aarde kan zijn 'overgesprongen'.

We moeten niet te hard van stapel lopen, vind Demets. De korstmossen hebben het weliswaar goed gedaan in de ruimte, maar er is nog geen enkele aanwijzing dat ze de gewelddadige en gloeiend hete reis door een atmosfeer zouden overleven. De experimentenmodule ging dicht voordat Foton terugvloog door de dampkring.

Korstmonauten
Op 14 december vertellen wetenschappers meer over de ontdekking tijdens een minisymposium in Space Expo, waar de bewuste korstmossen tijdens de kersvakantie te gast zijn.

Ook het grote publiek kan deze mossen bewonderen. Van 22 december tot 8 januari heeft Space Expo in Noordwijk een speciale tentoonstelling ingericht: ‘De Korstmonauten’.