Neoweb.nl

'Leven mogelijk op dwergplaneet Ceres'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Leven mogelijk op dwergplaneet Ceres'
« on: March 07, 2009, 06:41:08 PM »
'Ook leven mogelijk op dwergplaneet Ceres'

AMSTERDAM – Op de dwergplaneet Ceres is, naast planeten als Mars en de Jupitermaan Europa, ook leven mogelijk. Dat stelt wetenschapper Joop Houtkooper van de universiteit van Giessen.
 
Van Ceres is bekend dat zijn mantel waarschijnlijk voor een belangrijk deel uit bevroren water bestaat. Diep onder het oppervlak kan zelfs nog een ‘oceaan’ van vloeibaar water aanwezig zijn.

Volgens Houtkooper is zo’n inwendige oceaan een goede voedingsbodem voor levende organismen. Hij denkt zelfs dat het mogelijk is dat de dwergplaneet de bron van het leven op onze planeet is. Dat meldt de site van astronieuws.

Meteorieten
Hij baseert deze conclusie op het feit dat Ceres in de begintijd tamelijk ongeschonden is gebleven van inslaande meteorieten. Iets wat op veel andere planeten veel schade toebracht en daardoor het ontstaan van leven moeilijker maakte.

De stukken van Ceres die later de ruimten in werden geblazen zouden volgens Houtkooper uiteindelijk primitieve organismen naar de aarde hebben gebracht.

Onderzoek in 2015 zou meer duidelijkheid moeten verschaffen. De Amerikaanse ruimtesonde Dawn komt dan aan op de dwergplaneet.
 
bron: NU.nl

zie ook:
http://www.astronieuws.nl/
« Last Edit: March 07, 2009, 07:54:06 PM by Robert »

Offline Michiel

  • *
  • 44
  • +5/-0
Re:'Leven mogelijk op dwergplaneet Ceres'
« Reply #1 on: March 24, 2009, 07:12:08 PM »
Men vind wel vaker van die marsachtige planeten waar leven mogelijk is.
Op elke planeet is er leven ma dan wel in de vorm van bacteriën, zelf in de stikwolken van venus zitten er bacteriën, op ijsplaneten.
zelf in neergeslagen meteorieten op aarde en in het sterrenstof dat ze hebben verzamelt zitten bacteriën of restanden dat er zaten.
Zou enthousiaster zijn mochten ze eens wat plantengroei ontdekken op een andere planeet of een dier of zoiets.