Neoweb.nl

'Maan bevat genoeg water voor maanbasis'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Maan bevat genoeg water voor maanbasis'
« on: January 05, 2009, 03:38:28 PM »
'Maan bevat genoeg water voor maanbasis'
AMSTERDAM - De poolkraters op de maan bevatten vermoedelijk genoeg ijs om een toekomstige maanbasis van drinkwater te kunnen voorzien. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Britse wetenschappers.

De onderzoekers van de universiteit in Durham hebben een nieuwe analyse gemaakt van gegevens van de Lunar Prospector, een ruimtesonde die in 1998 naar de maan werd gelanceerd, onder meer om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van waterstof.

Ze zijn tot de conclusie gekomen dat waterstof in grote hoeveelheden voorkomt in diepe poolkraters op de maan. De temperatuur in die gebieden loopt uiteen van -110 tot -200 graden Celsius, omdat de zon er nooit schijnt.

Zonnestormen
Het is mogelijk dat er waterstofkernen op de maan terecht zijn gekomen door zonnestormen. Maar volgens de wetenschappers is het aannemelijker dat de waterstofatomen in de kraters deel uitmaken van watermoleculen in de vorm van ijskristallen.

"IJs kan op de maan miljarden jaren blijven liggen als er maar geen zonlicht op schijnt", zo verklaart hoofdonderzoeker Vincent Eke in de Britse krant Daily Telegraph.

Raketbrandstof
Volgens Eke is er waarschijnlijk zelfs zo'n grote voorraad ijs op de maan te vinden dat een maanbasis met gemak van drinkwater zou kunnen worden voorzien. Maanwater zou daarnaast dienst kunnen doen als bestanddeel voor raketbrandstof.

"Als er ijs te vinden is", zegt de onderzoeker, "dan is het volgens onze bevindingen zo veel dat de bovenste meter ijs op de maan bestaat uit genoeg water om Kielder Water (een meer met een inhoud van 200.000 miljoen liter water in Groot-Brittanniƫ, red.) mee te vullen."

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/sciencenews/3816674/Moon-could-hold-water-for-lunar-base-say-scientists.html
http://www.dur.ac.uk/physics/staff/profiles/?username=dph1vre