Neoweb.nl

Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 775
 • +55/-6
 • yourney to the future
Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht
« on: September 22, 2005, 10:01:40 AM »
Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht

bron:nu.nl

PARIJS - Al veel eerder na de oerknal zijn in groten getale sterren en melkwegstelsels ontstaan dan tot voor kort werd gedacht. Dat schrijft groep van Franse, Italiaanse en Duitse wetenschappers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers keken naar de ver verwijderde Walvis-groep van melkwegstelsels, ongeveer 12 miljard lichtjaren van de aarde. Uit lichtanalyses bleek dat er 970 extreem oude melkwegstelsels zijn die al 1,2 à 3,7 miljard jaar na de oerknal bestonden. Dat is twee à zes keer zoveel als tot nu toe gedacht.


Offline h3

 • *
 • 27
 • +11/-0
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht
« Reply #1 on: November 17, 2005, 02:23:32 AM »
hoeveel rondjes heeft onze melkweg eigenlijk al gedraait?

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Re: Melkwegstelsels eerder gevormd dan gedacht
« Reply #2 on: November 17, 2005, 09:55:29 AM »
hoeveel rondjes heeft onze melkweg eigenlijk al gedraait?

Tja.. intrigerende vraag  ;)Het begint allemaal als een wolk materie die langzaam ronddraait. Na een tijdje wordt de kern zo groot en zwaar, dat deze een zwart gat vormt. De materie blijft rondjes draaien en zo krijg je na een tijdje de karakteristieke 'spiraal met armen' vorm.
Maar de binnenste sterren dichtbij de kern draaien sneller rondjes als de buitenringen.
Dus we moeten wel definieren wat we meten.
De binnenste ring schijnt elke 6 jaar een rondje te hebben gedraait.
De buitenste ring doet er enkele miljoenen/miljard jaren over.

Als we de buitenste ring nemen, denk ik zelf wel meer dan 1 (aan de structuur te zien), maar waarschijnlijk nog geen 100 ofzo..

Als je volgende vragen kan beantwoorden, weet je hoe vaak onze melkweg heeft gedraait:
1. hoe lang duurt één volledige draaing van ons sterrenstelsel?
2. hoe oud is ons sterrenstelsel?

Quote
Precies zoals de maan rondom de aarde draait en de aarde rondom de zon, draaien we allemaal tezamen, zon, maan, aarde en de andere planeten rondom het centrum van ons sterrenstelsel de Melkweg. Uit onderzoek is gebleken dat in ongeveer zes jaar de sterren in het centrum van het sterrenstelsel draaien rondom het centrum. het centrum bevindt zich in Sagittarius A, en is mogelijk een jong zwart gat : een massa van twee miljoen keer die van de zon. Een galactische dag kan dus worden begrepen als één omwenteling rondom de zon van de aarde in verhouding tot het centrum van de Melkweg. Het geeft een ietwat langer (ongeveer 1/71 dag) 'galactisch' jaar (in feite een galactische dag dus) die door de seizoenen loopt beginnend als we het dichtst bij het centrum van de melkweg staan (of op de grootste afstand, er is geen cultureel precedent). Dit ietwat langere jaar hebben we te danken aan de precessie van de equinox die er de oorzaak van is dat de datum van de Galactische Nieuwe Dag vooruit door de kalender opschuift ( zie ook de Hutchinson Encyclopedia). Een galactisch jaar kan worden beschreven als één omwenteling rondom het centrum van het sterrenstelsel die, met een snelheid van ongeveer250 km/sec., ongeveer 226 miljoen jaar duurt met een straal van ongeveer 26 duizend lichtjaren. De leeftijd van ons zonnestelsel is ongeveer twintig van deze omwentelingen. Dus zijn we twintig galactische jaren oud uitgaande van de veronderstelling dat ons sterrenstelsel de Melkweg, ongeveer 4.5 miljard jaar oud is.

bron: De Orde van de Tijd


Het antwoord op de vraag:"hoeveel rondjes heeft onze melkweg eigenlijk al gedraait?"
Onze melkweg heeft zo'n 20 rondjes gedraait.
« Last Edit: November 17, 2005, 09:57:38 AM by D.Heusden »