Neoweb.nl

NASA treft voorbereidingen voor missie naar Pluto

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
NASA treft voorbereidingen voor missie naar Pluto
« on: December 20, 2005, 10:13:07 PM »
NASA treft voorbereidingen voor missie naar Pluto

bron:nu.nl

WASHINGTON - NASA legt de laatste hand aan de voorbereidingen voor de reis van de ruimtesonde New Horizons naar Pluto. De lancering staat gepland voor 17 januari van het nieuwe jaar. Pas halverwege 2015 zal de sonde de verste planeet in ons zonnestelsel bereiken, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maandag.

New Horizons weegt 454 kilogram en is ongeveer net zo groot als een piano. Tijdens de negen jaar durende reis zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. Het is de eerste ruimtesonde die Pluto, de kleinste planeet uit ons stelsel, gaat onderzoeken.

De enige duidelijke beelden die tot op heden beschikbaar zijn van Pluto, zijn gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble. Nader onderzoek is noodzakelijk: "Deze planeet herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd, aldus Andrew Dantzler van de NASA. Aan boord van de sonde zijn zeven onderzoeksinstrumenten aanwezig die meer duidelijkheid moeten geven over onder andere de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet.

Aanvankelijk stond de lancering voor 11 januari gepland, maar deze werd een week uitgesteld omdat er mogelijk problemen zouden zijn met de brandstoftank van de lanceerraket.