Neoweb.nl

Nederlander gaat schuim onderzoeken in de ruimte

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.128
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Nederlander gaat schuim onderzoeken in de ruimte
« on: January 12, 2004, 09:17:31 PM »
De Nederlandse arts en astronaut André Kuipers vliegt in november 2003 naar het ruimtestation ISS. Hij zal gaan met een Sojoez, een Russiche transportraket die wordt gebruikt om het ISS te bevoorraden. In ongeveer tien dagen zal hij vooral medisch en technisch onderzoek doen.

André Kuipers (44) is al vijf jaar lid van het astronautenteam van ESA en doet al zo’n tien jaar ruimteonderzoek. Als voorbereiding voor zijn reis traint hij al sinds een aantal maanden intensief in Rusland. Kuipers vertrekt met twee collega’s vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan in een nieuwe Sojoez-raket, om na ruim een week met de "oude" Sojoez weer terug keren naar de Aarde. ESA zal Kuipers vooral inzetten om de koppeling voor te bereiden van het Europese ruimtelab Columbus aan het ruimtestation in oktober 2004. Eén van de experimenten die Kuipers zal begeleiden is het testen van lampen die efficiënter met energie omgaan. In een ander experiment wordt onderzocht hoe menselijke cellen met elkaar communiceren. Bij de medische experimenten zijn de astronauten zelf de proefpersonen.
Een ander industrieel experiment is de bestudering van schuim. Schuim kan hinderlijk zijn bij het transport van benzine door slangen en leidingen. Op aarde is schuimvorming moeilijk te bestuderen omdat het onder invloed van de zwaartekracht te snel inzakt. In gewichtloze toestand kan schuim in alle rust worden bestudeerd.

bron: kijk.nl

De Wubbo Ockels was in 1985 de eerste Nederlandse astronaut die de ruimte invloog.
« Last Edit: January 12, 2004, 09:25:31 PM by Robert »