Neoweb.nl

Neutronensterren komen in soorten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
Neutronensterren komen in soorten
« on: November 10, 2011, 12:12:22 PM »
Neutronensterren komen in soorten

AMSTERDAM - Britse astronomen hebben aanwijzingen gevonden dat er twee soorten neutronensterren zijn.

Neutronensterren zijn de compacte restanten van zware sterren die als supernova zijn geëxplodeerd. De ontdekking kan erop wijzen dat niet alle neutronensterren op dezelfde manier ontstaan, iets wat al op theoretische gronden was voorspeld.

De astronomen hebben een groot aantal zogeheten zware röntgendubbelsterren geïnventariseerd. Dat zijn dubbelstersystemen waarin een snel om zijn as tollende neutronenster en een zware, jonge ster om elkaar heen draaien. Het onderzoek laat zien dat de neutronensterren in twee groepen kunnen worden onderverdeeld die zich vooral in rotatiesnelheid onderscheiden.

Het ene type neutronenster tolt gemiddeld zes keer per minuut om zijn as, het andere eens in de vijf minuten. Nader onderzoek moet uitwijzen of deze tweedeling direct verband houdt met hun ontstaansproces.

Er zijn twee soorten supernova-explosies waarbij zware sterren betrokken zijn, en de ontdekking dat er ook twee soorten neutronensterren bestaan, zou erop kunnen wijzen dat het een met het ander te maken heeft.

bron:nu.nl

Nante Hermans

Re:Neutronensterren komen in soorten
« Reply #1 on: November 29, 2011, 09:13:10 PM »
Maar neutronensterren berusten toch op hetzelfde principe : namelijk ze zijn zo heet dat de elektronen en de protonen versmelten in neutronen en zo krijg je een ster die uit neutronen bestaat en zijn niet allemaal even groot dan is de rotatiesnelheid toch anders ?