Neoweb.nl

Nieuwe satelliet levert spectaculaire foto's en filmpjes van de zon

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
Nieuwe satelliet levert spectaculaire foto's en filmpjes van de zon
AMSTERDAM - Sterrenkundigen zijn in de zevende hemel. De eerste resultaten van de Solar Dynamics Observer - een nieuwe satelliet voor onderzoek aan de zon - overtreffen alle verwachtingen.
Vanuit zijn baan om de aarde biedt SDO ongekend scherpe foto's en filmpjes van het zonsoppervlak.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA presenteerde de eerste beelden woensdag op een persconferentie in Washington. Solar Dynamics Explorer is op 11 februari 2010 gelanceerd.

De camera's en meetinstrumenten van de satelliet produceren beelden die een veel hogere resolutie hebben dan HDTV.

Magnetisch veld
SDO zal ook onderzoek doen aan het magnetisch veld van de zon - de drijvende kracht achter energierijke uitbarstingen die invloed kunnen hebben op het magnetisch veld van de aarde, en op elektriciteitscentrales, radioverbindingen en satelliet-elektronica.

SDO brengt het magnetisch veld van zonnevlekken en zonsuitbarstingen gedetailleerd in kaart, maakt vrijwel continu spatscherpe foto's van het zonsoppervlak (die samengevoegd kunnen worden tot filmpjes), en neemt de zon ook waar op ultraviolette golflengten.

Elke dag produceert de satelliet anderhalve terabyte aan meetgegevens - evenveel als een half miljoen liedjes op een MP3-speler.

bron: nu.nl