Neoweb.nl

Nog hoop voor Hubble

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline harbosma

  • *****
  • 912
  • +160/-22
  • Gender: Male
  • Verleg de grenzen op Neoweb!
Nog hoop voor Hubble
« on: June 24, 2004, 12:49:49 PM »
NASA houdt ruimtetelescoop toch in dienst

Robots voor hubble

Tot grote blijdschap van astronemen wil NASA de ruimtetelescoop Hubble toch in dienst houden. Topman Sean O'Keefe kondigde in januari aan dat de Hubble-missie in 2007 of 2008 zou worden beëindigd.

De Hubble Space Telescope werd in 1990 gelanceerd en heeft sindsdien meer dan 330.000 observaties verricht. Gedurende deze tijd zijn er met de space-shuttle vier onderhoudsvluchten uitgevoerd. In 2006 stond er een vijfde servicebeurt op het programma, maar deze is afgelast in verband met het ongeluk van de ruimteveer Columbia. Het ongeluk en de nieuwe doelstellingen van NASA deden de organisatie in januari besluiten de Hubble-missie te beëindigen.

De daarop volgende golf van protesten geeft ertoe geleid dat NASA de telescoop toch wil behouden. Onderhoud met de shuttle is echter uitgesloten. NASA heeft om deze reden aan bedrijven en instellingen gevraagd voor 16 juli met ideeën te komen voor een onbemande onderhoudsvlucht om de batterijen, gyroscopen en wetenschappelijke instrumenten te vervangen. Ook wil NASA een systeem installeren, waarmee Hubble uiteindelijk terug naar de aarde kan worden gehaald.

Topman O'Keefe hoopt met de onderhoudsvlucht meer kennis to vergaren over de mogelijkheden van onbemande missies. 'Een dergelijke ruimtereis kan een opstap zijn naar meer ambitieuze, onbemande activiteiten, zoals het assembleren van zeer grote ruimtetelescopen', aldus O'Keefe.

www.nasa.gov
« Last Edit: June 24, 2004, 12:55:46 PM by harbosma »
"One small step for man, one giant leap for mankind"