Neoweb.nl

'Obama wil geen mensen op de maan, wel doorgaan met ISS'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.122
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Obama wil geen mensen op de maan, wel doorgaan met ISS'
« on: January 30, 2010, 07:32:30 PM »
'Obama wil niet naar de maan'
WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama ziet af van plannen om weer een bemande vlucht naar de maan te sturen. Hij wil dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar aandacht op andere programma's richt.

Dat schrijven twee kranten uit de staat Florida, waar de lanceerbasis Cape Canaveral is gevestigd.
Volgens de Florida Today en de Orlando Sentinel wil Obama in de begroting van 2011 het budget voor de NASA met 6 miljard dollar opschroeven. Maar dat is veel te weinig om het Constellation-programma te financieren dat Obama's voorganger George Bush in 2004 lanceerde.

Een van de doelstellingen van het Constellation-programma is om voor 2020 terug te keren naar de maan, om daar een basis te vestigen voor een bemande reis naar Mars.

Begroting
Maar de regering-Bush is nooit met een deugdelijke begroting gekomen om het programma te ontwikkelen, oordeelde eind vorig jaar een onafhankelijke commissie die de plannen op verzoek van Obama tegen het licht hield.
De commissie kwam met een reeks van alternatieven voor bemande ruimtevluchten in de toekomst.

ISS
De regering-Obama zou prioriteit willen geven aan de ontwikkeling van een manier om Amerikaanse astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te vervoeren na 2010.
Volgend jaar staat de laatste vlucht van de spaceshuttle naar het ISS gepland, maar het spaceshuttleprogramma wordt nu mogelijk toch langer draaiende gehouden, tot 2015. Dan zou er een opvolger voor de spaceshuttle moeten zijn.

bron: nu.nl & ANP