Neoweb.nl

Onbemande missie Mars gelanceerd (video)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Onbemande missie Mars gelanceerd (video)
« on: August 14, 2005, 01:46:17 PM »
Onbemande missie Mars gelanceerd

bron:nu.nl

CAPE CANAVERAL - Op Cape Canaveral in Florida is vrijdag de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) met succes gelanceerd. De MRO is een onbemande onderzoeksmissie naar de Rode Planeet. De vlucht was deze week twee keer uitgesteld.

De 6,5 meter hoge MRO gaat vanuit een baan om Mars onder meer uitzoeken of er lang genoeg water op de planeet is geweest om leven mogelijk te maken. Het ruimteschip moet er in maart 2006 aankomen.

De MRO moet de komende vijf jaar meer gegevens over Mars opleveren dan de drie vergelijkbare missies naar Mars die de afgelopen tien jaar zijn uitgevoerd. Met camera's zal het vanaf driehonderd kilometer hoogte rotsblokken ter grootte van bureautafels kunnen onderscheiden.

Net als bij eerdere missies draait het ook nu om de vraag: is er ooit leven mogelijk geweest op Mars. Waar en hoe lang is er water geweest op de planeet en zijn er nog vochtige plekken die leven zouden kunnen herbergen?

Robotarm
Met de vloed aan gegevens zal MRO ook andere NASA-missies voorbereiden. In 2007 begint de Phoenix Mars Scout aan de verre tocht. Met een robotarm zal dat apparaat de noordpoolkap van Mars onderzoeken. In 2009 volgt een eerste onderzoeksrobot in een serie die de marsbodem verder onderzoekt en voorbereidingen zal treffen voor de komst van de eerste mens, voorzien vanaf 2020.

De lancering was uitgesteld nadat ingenieurs op een technisch probleem waren gestuit met de Atlas V-draagraket. Volgens NASA zat er een fout in de navigatieapparatuur van een andere Atlas V-raket.

Zij wilden zeker weten dat het probleem zich niet voordoet in het exemplaar dat de MRO buiten de dampkring brengt. Later waren er problemen met een brandstofsensor.

De MRO is 6,5 meter hoog en drie meter breed en kost de Amerikaanse belastingbetaler omgerekend 584 miljoen euro. Het komt naar verwachting in maart bij Mars aan. Vanaf november volgend jaar beginnen de metingen, waarna de kunstmaan nog tot 2010 rondjes om de planeet zal draaien.

link:
http://marsprogram.jpl.nasa.gov/mro/

Offline mansan

  • *
  • 36
  • +12/-1
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: Onbemande missie Mars gelanceerd (video)
« Reply #1 on: August 14, 2005, 10:54:30 PM »
Dit zijn toch zaken die de mars express ook moet kunnen,
De beelden zullen nu wel weer iets scherper zijn, maar wat maakt het uit of deze sonde ook plekken ziet waar nog ijs zit????  Dat weten we intussen toch al.