Neoweb.nl

Planeet ontdekt in driedubbelster

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Planeet ontdekt in driedubbelster
« on: July 15, 2005, 11:55:01 AM »
Planeet ontdekt in driedubbelster

bron:nu.nl & kennislink.nl

AMSTERDAM - In een sterrenstelsel van drie sterren is een planeet ontdekt door wetenschapper Maciej Konacki. Het stelsel heeft eenzelfde afstand als Saturnus en de zon, en ligt op 149 lichtjaar van de aarde. De hoofdster is vergelijkbaar met onze zon. Dit meldt Kennislink donderdag.

De planeet is een enorme gasbel, groter dan de planeet Jupiter. Konacki ontdekte deze bel, doordat hij een extra massa in het stelsel waarnam. De massa draait in 3,5 dag om zijn ster.

Star Wars
"De omgeving van deze exoplaneet is spectaculair", zegt Konacki, "Met drie zonnen aan de hemel is het uitzicht letterlijk en figuurlijk buitenaards." Op de planeet zijn drie zonnen te zien: een gigantische gele, een kleinere oranje, en een nog kleinere rode ster. De driedubbelster wordt HD 188753 genoemd. Konacki noemt zijn vondst en alle andere planeten rond dubbelsterren "Tatooine-planeten", naar de planeet rond een dubbelster in het Star Wars-universum. Konacki bekeek de sterren met een telescoop vanaf Hawaii.

Zwaartekracht
De meeste bekende exoplaneten (planeten die niet om onze zon draaien), zijn gevonden door een methode die de beweging van een ster nauwkeurig meet. De kleine invloed die zo'n planeet op zijn moederster heeft door zwaartekracht, is te meten met de zogenaamde dopplermethode. Die methode is moeilijker toepasbaar op stelsels waarin verschillende sterren om elkaar draaien, zoals in dit stelsel.

Konacki heeft nu een methode ontwikkeld om uit de ingewikkeldere bewegingen van de sterren toch sporen van exoplaneten te halen. Dat is erg handig voor de sterrenkundigen, want er zijn ongeveer twintig procent meer dubbelsterren dan enkele sterren, zoals onze zon.

De ontdekking van Konacki bewijst dat een planeet zelfs kan ontstaan als er door drie sterren aan zijn oorsprong wordt getrokken. Als postdoctoraal onderzoeker planetaire wetenschap aan Caltech zoekt Konacki al jaren naar planeten rond andere sterren.