Neoweb.nl

Plutovaartuig klaar voor jarenlange reis

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Plutovaartuig klaar voor jarenlange reis
« on: December 22, 2005, 08:53:38 AM »
Plutovaartuig klaar voor jarenlange reis
 
bron:planet.nl

Op 17 januari 2006 wordt het ruimtevaartuig New Horizons gelanceerd voor een missie naar Pluto, de verste planeet in ons zonnestelsel.
De onbemande sonde zal naar verwachting medio 2015 bij de ijskoude miniplaneet arriveren.

Snelheidsduivel
NASA legt momenteel de laatste hand aan de voorbereidingen voor de jarenlange reis naar Pluto. De sonde New Horizons is al gekoppeld aan de lanceerraket, een Atlas V, die vanaf de basis Cape Canaveral het luchtruim zal kiezen.

New Horizons is de eerste sonde die Pluto gaat onderzoeken. Het ruimtevaartuig zal door het hele zonnestelsel vliegen. Hoewel de sonde een dikke negen jaar onderweg is om Pluto te bereiken, is het de snelste sonde die ooit is gebouwd.

De omgeving van de maan wordt al na negen uur bereikt en 13 maanden later passeert de sonde de planeet Jupiter.

Tijdens die passage maakt New Horizons gebruik van een zogeheten zwaartekrachtsslinger: met behulp van de beweging en zwaartekracht van de reusachtige gasplaneet kan de sonde zijn snelheid opvoeren, een techniek die veelvuldig wordt toegepast bij interplanetaire ruimtevluchten.

Ontstaan zonnestelsel
New Horizons is ontworpen en gebouwd aan de Johns Hopkins University, weegt 454 kg en is ongeveer net zo groot als een piano. Met behulp van zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord moet de sonde Pluto, zijn atmosfeer en zijn maan Charon in beeld brengen. Zelfs met de Hubble telescoop was het tot nu toe onmogelijk om details te zien van Pluto's ijzige rotsoppervlak.

Nader onderzoek is noodzakelijk: "Deze buitenste planeet van ons zonnestelsel herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd", aldus Andrew Dantzler van de NASA. Ook hopen NASA-wetenschappers ontstaan van de Kuiper Gordel te doorgronden, waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken.

Bij de missie is ook enige snelheid geboden, want Pluto verwijdert zich langzaam van de zon. Wetenschappers schatten in dat Pluto bij aankomst van New Horizons nog net zichtbaar is.

Links:
Nasa's New Horizons missie
alle informatie over de planeet Pluto

 

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Plutovaartuig New Horizons
« Reply #1 on: January 17, 2006, 10:32:50 AM »
VS lanceren missie naar Pluto

bron:planet.nl

WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert dinsdag een ruimtesonde naar Pluto. New Horizons gaat, als alles goed gaat, om 19.24 uur Nederlandse tijd de lucht in en bereikt pas halverwege 2015 de verste planeet in ons zonnestelsel.

New Horizons weegt 454 kilo en is ongeveer net zo groot als een piano. Tijdens de negen jaar durende reis zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. Het is de eerste ruimtesonde die Pluto, de kleinste planeet uit ons stelsel, onderzoekt.


Aanwijzingen
De enige duidelijke beelden die tot op heden van Pluto beschikbaar zijn, zijn gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble. Nader onderzoek is noodzakelijk: "Deze planeet herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd", aldus Andrew Dantzler van de NASA.

Aan boord van de sonde zijn zeven onderzoeksinstrumenten die meer duidelijkheid moeten geven over onder meer de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet. De missie kost 610 miljoen euro.

Snelheid
New Horizons wordt het snelst vliegende ruimteschip ooit. Na de lancering door de zwaarste Amerikaanse raket, de Atlas 5, vliegt de sonde met een snelheid van bijna 58.000 kilometer per uur naar Jupiter. De zwaartekracht van die planeet zal het ruimteschip een extra slinger geven zodat de snelheid wordt opgevoerd tot 75.000 kilometer per uur.

Kuiper Belt
Na de passage van Pluto zal New Horizons doorzweven naar de Kuiper Belt. In dit gebied buiten de baan van de planeet Neptunus, in 1951 voor het eerst omschreven door de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, zweeft veel ruimtepuin.

Offline harbosma

 • *****
 • 912
 • +160/-22
 • Gender: Male
 • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: Plutovaartuig klaar voor jarenlange reis
« Reply #2 on: January 17, 2006, 12:58:49 PM »
HET IS BIJNA ZO VER!!!!!

Nog zes uur en twintig minuten.

DE SPANNING STIJGT

Pluto, we komen er aan!
"One small step for man, one giant leap for mankind"

Offline harbosma

 • *****
 • 912
 • +160/-22
 • Gender: Male
 • Verleg de grenzen op Neoweb!
Re: Plutovaartuig klaar voor jarenlange reis
« Reply #3 on: January 18, 2006, 09:29:17 AM »
hmm... ik zie dat de lancering is uitgesteld naar 1:16 EST p.m. = 19:16 onze tijd.


Launch set for January 18, 2006 1:16:00 p.m. EST.
Today's planned launch of an Atlas V carrying NASA's New Horizons spacecraft has been scrubbed due to excessive ground winds at Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Launch managers extended the countdown several times, hoping the upper level and ground winds would die down, but the winds surpassed limits during the final minutes prior to liftoff. NASA will try again tomorrow, Jan. 18, during a launch window extending from 1:16 p.m. - 3:15 p.m. EST.

As the first spacecraft to visit Pluto and its moon Charon, New Horizons looks to unlock one of the solar system's last, great planetary secrets. After launch aboard an Atlas V, the New Horizons spacecraft will cross the entire span of the solar system and conduct flyby studies of Pluto and its moon, Charon, in 2015. The seven science instruments on the piano-sized probe will shed light on the bodies' surface properties, geology, interior makeup and atmospheres.
Bron: http://pluto.jhuapl.edu/
"One small step for man, one giant leap for mankind"

Offline D.Heusden

 • *****
 • 409
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Pluto-sonde gelanceerd
« Reply #4 on: January 20, 2006, 10:14:16 AM »
Pluto-sonde begonnen aan lange reis
 
BRON:PLANET.NL
 
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag de eerste ruimtesonde naar Pluto op weg gestuurd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida.
De ruimtesonde van de NASA werd met een krachtige Atlas V-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida voor een negenjarige reis naar de verste planeet in ons zonnestelsel. De sonde moet halverwege 2015 de planeet bereiken. Tijdens reis over zes miljard kilometer zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen.

De lancering van de draagraket Atlas V met de sonde New Horizons stond oorspronkelijk voor dinsdag gepland. De start werd toen op het laatste moment afgebroken en uiteindelijk uitgesteld tot woensdag wegens krachtige winden op Cape Canaveral. Woensdag was de wind uitgegroeid tot een storm, die de stroomstoring veroorzaakte en de missie opnieuw vertraagde.

Geheimzinnige planeet
Met de lancering van New Horizons gaat eindelijk een lang gekoesterde wens van veel astronomen in vervulling, want dit is de is de eerste sonde die de geheimzinnige planeet Pluto gaat onderzoeken.

Zelfs met de Hubble telescoop was het tot nu toe onmogelijk om details te zien van Pluto's ijzige rotsoppervlak. "Wat we tot dusver over Pluto weten, kan op de achterkant van een postzegel afgedrukt worden," grapte Colleen Hartman van de NASA over het gebrek aan kennis van Pluto.

New Horizons gaat dat hiaat aan informatie opvullen. Met behulp van zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord moet de sonde Pluto, zijn atmosfeer en zijn maan Charon in beeld brengen.

Naast verkenning van de planeet zelf, hopen astronomen ook aanknopingspunten te vinden over de oorsprong van ons zonnestelsel. "Deze buitenste planeet van ons zonnestelsel herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd", meent Andrew Dantzler van de NASA.

Ook hopen NASA-wetenschappers ontstaan van de Kuiper Gordel te doorgronden, waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken.

Snelste sonde ooit
Voordat de wetenschappers hun hoofdvragen beantwoord zien, zijn we echter vele jaren verder. Hoewel de 454 kg wegende sonde het snelste ruimtevaartuig is dat ooit is gebouwd, is New Horizons een dikke negen jaar onderweg om de afgelegen mini-planeet te bereiken.

De omgeving van de maan wordt al na negen uur bereikt en 13 maanden later passeert de sonde de planeet Jupiter.

Tijdens die passage maakt New Horizons gebruik van een zogeheten zwaartekrachtsslinger: met behulp van de beweging en zwaartekracht van de reusachtige gasplaneet kan de sonde zijn snelheid opvoeren, een techniek die veelvuldig wordt toegepast bij interplanetaire ruimtevluchten. Na de lancering door de zwaarste Amerikaanse raket, de Atlas 5, vliegt de sonde met een snelheid van bijna 58.000 kilometer per uur naar Jupiter. De zwaartekracht van die planeet zal het ruimteschip een extra slinger geven zodat de snelheid wordt opgevoerd tot 75.000 kilometer per uur.

Bij de missie is ook enige snelheid geboden, want Pluto verwijdert zich langzaam van de zon. Wetenschappers schatten in dat Pluto bij aankomst van New Horizons nog net zichtbaar is.

Na de passage van Pluto zal New Horizons doorzweven naar de Kuipergordel. In dit gebied buiten de baan van de planeet Neptunus, dat in 1951 voor het eerst is omschreven door de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, zweeft veel ruimtepuin.