Neoweb.nl

'Ruimteverkeersleiding nodig vanwege rondzwevend puin'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

 • **
 • 93
 • +7/-0
 • Gender: Male
'Ruimteverkeersleiding nodig vanwege rondzwevend puin'
« on: September 15, 2008, 10:02:19 AM »
AMSTERDAM - Ruimtevaartorganisaties en satellietbedrijven zijn bezig om een soort verkeersleiding voor de ruimtevaart op te richten.
ESA

Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist. De toenemende hoeveelheid ruimteschroot maakt de kans op botsingen in de ruimte steeds groter.

Ruim 100 operators van satellieten testen op dit moment een primitieve versie van een 'ruimteverkeersleiding' in een centrum van de Amerikaanse luchtmacht in Colorado Springs. Ze hebben een systeem ontworpen waarmee ze elke seconde gegevens uit over de precieze posities van hun satellieten uitwisselen. Mogelijke botsingen met ruimteschepen zouden daarmee voorkomen kunnen worden.

"Tot nu toe werd de informatie over satellieten op een gecompliceerde manier uitgewisseld", aldus woordvoerder Richard DalBello in New Scientist. "Maar in de toekomst zal er steeds meer activiteit in de ruimte zijn. We moeten dus nu bepalen hoe we daarmee omgaan."

Dramatische gevolgen

De proef met het 'satelliet-positiesysteem' is echter niet toereikend. Behalve de 900 actieve satellieten, draaien er ook nog 5600 kunstmanen om de aarde die niet meer worden gebruikt en waar nauwelijks gegevens van zijn. Verder zweven er volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al zeker 10.000 stukken schroot (van bijvoorbeeld ontplofte satellieten en ruimtevaartuigen) in de ruimte die groter zijn dan 10 centimeter en zich met 22 duizend kilometer per uur verplaatsen. Een botsing tussen dat ruimteafval en ruimtevaartuigen heeft vrijwel zeker dramatische gevolgen.

Koerswijziging

Op dit moment speurt het grondpersoneel van een ruimtemissie pas tijdens de vlucht naar rondzwevend puin, zodat de koers van ruimteschepen soms opeens razendsnel moet worden gewijzigd. Twee weken geleden moest het internationale ruimtestation ISS bijvoorbeeld nog worden gedraaid om een ruimtebrokstuk te ontwijken.

Radars

De Amerikaanse luchtmacht is echter druk bezig om de bewegingen van het ruimtepuin in kaart te brengen met radars. Het is de bedoeling dat die gegevens in een database komen, die wordt gecombineerd met het satelliet-positiesysteem in Colorado Springs. "Er worden steeds meer commerciële satellieten gelanceerd", aldus Daniel Murray van US Air Force. "Ook zal het ruimtetoerisme opkomen. Daarom moét er een efficiëntere manier komen om de veiligheid in de ruimte te bewaken."

bron: nu.nl
michael

Offline dazz

 • ***
 • 207
 • +20/-3
 • Gender: Male
 • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re:'Ruimteverkeersleiding nodig vanwege rondzwevend puin'
« Reply #1 on: March 06, 2009, 01:51:02 AM »
Space Debris 4.30m

'This Video News Release looks at how space debris
is becoming an increasing problem for both commercial
operations in space and manned spaceflight.
It also details the work that ESA, along with several
other space agencies, is carrying out to safeguard the space
environment for future users.'

---
Wil iemand reageren?

« Last Edit: March 06, 2009, 02:02:25 AM by dazz »
Soms voel ik me dom zonder te weten waarom.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re:'Ruimteverkeersleiding nodig vanwege rondzwevend puin'
« Reply #2 on: March 06, 2009, 09:35:03 AM »
Ik weet niet of je film Wall-e hebt gezien  ;). Daarin stijgt een raket op door een wirwar aan satellieten en brokstukken die in de ruimte rondzweven. In deze animatie film is het natuurlijk zwaar overdreven, maar in het echt is ruimtepuin een steeds groter worden probleem. Het aantal satellieten is de laatste 50 jaar behoorlijk gestegen.

Zet je het aantal satellieten echter in perspectief, dan valt het reuze mee. De ruimte die de satellieten hebben is gigantisch. Het is als één koelkast in de sahara. De kans dat een lancering een satelliet raakt is minimaal. Echter als een satelliet in stukjes breekt, krijg je een soort wolk van brokstukjes. Deze wolk beweegt zich niet netjes in een rechte lijn, maar verspreid zich langzaam. Hierdoor kunnen kleine brokstukjes losraken van de wolk en een gevaar vormen voor ruimteschepen en satellieten. Maar ook deze brokstukjes zijn bijzonder schaars. Het is alsof je 10.000 knikkers verspreid over een gebied ter grote van de sahara. De kans dat je een knikker vindt, is nog steeds bijzonder klein. Maar wel een potentieel gevaar! Vooral als er mensenlevens op het spel staan.

Wellicht dat er in de toekomst een soort membraam/zeef wordt ontwikkeld, die het ruimtepuin opvangt. Op die manier worden corridors schoongeveegd van potentiele brokstukjes.

Of misschien bouwen ze wel een gigantische tunnel, waardoor raketten buiten het bereik van de brokstukjes blijven.