Neoweb.nl

ruimtevoedsel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sparky

  • *****
  • 323
  • +46/-4
  • Gender: Male
  • Techniek is voor iedereen!
ruimtevoedsel
« on: December 06, 2005, 10:03:49 AM »
Ruimtevoedsel menu: zwevende tomaten met een glas urine
 
bron:planet.nl
 
Verse sla, zelfverbouwde spinazie en in drinkwater omgezette urine wordt het astronautenvoedsel van de toekomst.
Tijdens de bemande Marsmissie die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aan het voorbereiden is, moeten de astronauten hun eigen voedsel kweken. Het totale verblijf van ongeveer drie jaar zorgt ervoor dat het huidige ruimtevaartvoedsel onbruikbaar wordt.

Het voorgestoomde voedsel, alleen water toevoegen en verhitten, is te bederfelijk voor zo’n lange missie. Daarom gaan de astronauten tijdens de zes tot acht maanden durende reis, zelf tomaten, wortelen, uien en spinazie kweken.

Testfase
Tijdens het anderhalf jaar durende verblijf op de rode planeet, dienen aardappels, rijst, sojabonen en zo meer gekweekt te worden. De ontwikkeling van dit alles is momenteel in handen van de voedseltechneuten van de NASA.

De NASA is druk bezig met de ontwikkeling van kassen waarbij geen aarde nodig is voor het verbouwen van gewassen.

“We moeten wel groenten gaan verbouwen, want het is onmogelijk om groenten mee te nemen die zo lang houdbaar blijven”, aldus voedseltechnoloog Michele Perchonok. Momenteel wordt gewerkt aan een project waarbij astronauten eerst naar de maan worden gestuurd, als een soort testfase, en vervolgens naar Mars.

Pindakaas
Aan alle varianten wordt gedacht. Graan kan worden omgezet in brood en pasta. De siroop van zoete aardappels kan worden gebruikt voor het maken van koekjes en de rijst kan worden gekookt of worden gebruikt als drinkbaar preparaat.

“Denk aan een keuken uit het begin van de vorige eeuw”, zegt Perchonok. “Wil je pinakaas, verbouw dan pinda’s. Wil je een dressing over je salade, zelf maken”.

Naast het feit dat het huidige astronuatenvoedsel niet lang genoeg houdbaar is, zorgt het ook voor de productie van afval. Dit laatste wil de NASA koste wat kost voorkomen. Alles, maar dan ook echt alles dient gerecycled te worden. Zelfs het zweet en de urine van astronauten wordt weer omgezet in drinkwater.

Levende vissen
De ruimtevaartorganisatie is momenteel aan het testen met levende vissen. De Tilapia is de vuilnisman van de zee, eet menselijke uitwerpselen en is vervolgens gewoon veilig om te eten. De vis kan eerst gebruikt worden om douche- en wc-water weer drinkbaar te maken.

Sommige aankomende astronauten hebben wat problemen met het feit dat dit gebeurt, maar NASA’s voedsel manager Vickie Kloeris laat weten dat deze gang van zaken al volop hier op aarde wordt toegepast.

“Hier op aarde drinken we eigenlijk de voormalige urine van iemand anders”, zegt Kloeris. “Psychisch gezien weet ik niet wat er erger is. Maar ik drink liever mijn eigen urine”.
 
links:
voedsel in de ruimte
ruimtevoedsel of spacefood