Neoweb.nl

Saturnusmaan Encaladus heeft actieve pool

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Saturnusmaan Encaladus heeft actieve pool
« on: September 03, 2005, 10:09:19 AM »
Saturnusmaan Enceladus heeft actieve pool
 
bron:planet.nl
 
De ruimtesonde Cassini heeft 'tijgersporen' op de zuidpool van de maan Enceladus aangetroffen.
De donkere sporen wijzen volgens de astronomen op geologische activiteit. Het zijn grote scheuren van ongeveer 130 kilometer lang die evenwijdig aan elkaar lopen, met zo'n 40 kilometer ruimte ertussen. Uit metingen de de Cassini heeft uitgevoerd blijkt dat het desbetreffende gebied veel warmer is dan de andere delen van de ijsmaan. Dat is opvallend, omdat de warmste gebieden van hemellichamen doorgaans rond de evenaar liggen, zoals bij de Aarde ook het geval is, meldt de BBC.

De wetenschappers denken dat de warmte op de zuidpool van Enceladus niet van de zon, maar van het binnenste van de planeet afkomstig is. Dit verschijnsel is nog maar bij een enkel ander hemellichaam waargenomen: Jupiter's maan Io. Het is niet duidelijk wat voor functie het warme gebied heeft en wat de gevolgen voor de atmosfeer precies zijn. Sommige wetenschappers speculeren al voorzichtig over de mogelijkheid van (recent) leven in die regio.

Welp
Volgens de NASA zijn de diepe groeven in de korst van de ijzige Saturnusmaan feitelijk de sporen van een jonge welp. Ze bestaan nog maar tussen de 10 en de 1000 jaar. Ongeveer een decennium geleden zou er voor het laatst geologische activiteit hebben plaatsgevonden, maar wat die activiteit precies inhoudt is niet bekend. Wel duidelijk is dat de groeven een soort kristallisatieproces in werking stellen. Aan de hand daarvan kunnen de astronomen vaststellen hoelang het systeem ongeveer bestaat.

Observatoria op Aarde hebben Enceladus regelmatig zien oplichten wanneer de zuidpool van de maan zichtbaar was. Volgens de astronomen heeft dat waarschijnlijk met deze geografische activiteit te maken. Dat wijzen ook de beelden uit die de Cassini gemaakt heeft tijdens haar laatste vlucht langs de maan, half juli. Nasa's Voyager 2 is in 1981 langs de zuidpool van de maan gevlogen, maar heeft de groeven toen niet opgemerkt.

Fascinerende maan
Enceladus wordt door astronomen al jarenlang als een vreemde en zeer fascinerende maan beschouwd. Voor een ijsplaneet is ze met een omtrek van 500 kilometer erg klein. Ze past in de lengte van Groot-Brittanniƫ (foto boven). Toch is ze goed zichtbaar omdat ze de best reflecterende oppervlakte van ons zonnestelsel heeft. De maan omcirkelt Saturnus met een omwentelingstijd van bijna 33 uur. De gemiddelde temperatuur is -201 graden Celsius.