Neoweb.nl

'Significante hoeveelheid' water op de maan

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
'Significante hoeveelheid' water op de maan
« on: November 16, 2009, 10:29:41 AM »
WASHINGTON - Op de maan is een 'significante hoeveelheid' bevroren water aangetroffen. Dit heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vrijdag laten weten.

De ontdekking kan het mogelijke opzetten van een permanente basis op de maan vergemakkelijken. Het was al eerder bekend dat er sporen van water op de maan voorkomen.

Volgens wetenschappers zou het echter mogelijk gaan om slechts enkele moleculen. Deze keer zou het echter gaan om zo'n 90 liter, aldus een wetenschapper van NASA vrijdag tijdens een persconferentie.


Het water is gevonden in een krater die altijd in de schaduw ligt. ''De ontdekking opent een nieuw hoofdstuk in onze kennis van de maan'', aldus de NASA.

Raket


Vorige maand lieten de Amerikanen een raket met een snelheid van 9000 kilometer per uur inslaan in de Cabeus-krater. Dat gebeurde in de hoop in de stofwolk sporen van water of ijs te vinden. De meetgegevens die toen naar de aarde zijn geseind, zijn inmiddels geanalyseerd.

De VS willen voor 2020 weer een missie naar de maan ondernemen. Tot nu toe hebben slechts twaalf mensen op de oppervlakte van de maan gelopen, allemaal Amerikanen, tussen 1969 en 1972. Het is echter onduidelijk of NASA genoeg geld heeft voor een nieuwe maanlanding.

Kernfusie


Aan de andere kant kan een nieuwe expeditie naar de maan economisch voordeel opleveren, als er nuttige grondstoffen worden gevonden.

Wetenschappers denken bijvoorbeeld aan helium-3, een isotoop van het edelgas dat op de aarde weinig voorkomt. Helium-3 zou een ideale brandstof zijn voor kernfusie, een technologie die nog in de kinderschoenen staat.

Als de versmelting van atoomkernen voor de opwekking van energie ooit op een economisch bruikbare manier mogelijk wordt, zou 25 ton helium-3 voldoende kunnen zijn om de EU en de VS een heel jaar van energie te voorzien.

Volgens deskundigen komen er mogelijk miljoenen tonnen helium-3 voor op de maan.

bron: nu.nl
michael